ZNAČAJ KONOPLJIKE ZA BALANS HORMONA

Autor: hormonska_veza2,

Da li vam je dijagnostikovan povišen prolaktin? Borite se sa sterilitetom? Ne znate da li ovulirate? Ulazite u predmenopauzu? Za sve te probleme rešenje bi mogla da bude konopljika ili divlji biber!


ŠTA JE KONOPLJIKA?


U pitanju je žbun koji raste u području Mediterana i tradicionalno ga koriste žene da normalizuju svoj menstrualni ciklus. Pokazano je da konopljika uspešno podiže nivoe progesterona u drugoj polovini ciklusa. Tako olakšava simptome PMS-a i pomaže kod neredovnih ciklusa, izostanka ciklusa, pa čak i kod neplodnosti.


NA KOJI NAČIN KONOPLJIKA DELUJE?


Konopljika ne deluje direktno na jajnike, nego deluje na hipotalamusno-hipofiznu osovinu i smanjuje proizvodnju prolaktina (prolaktin je hormon koji stimuliše lučenje majčinog mleka i sprečava ovulaciju nakon porođaja).

Prolaktin zapravo sprečava razvoj žutog tela tako što blokira oslobađanje LH (luteinizirajući hormon) tokom lutealne faze ciklusa. Ovo je super mehanizam tela koji je značajan u periodu nakon porođaja. ALI šta je sa ženama koje nemaju bebu i ne doje? Kako ovo deluje na organizam?


Suvišno lučenje prolaktina je razlog izostanka menstruacije i hipotireoidizma kod mnogih žena. A dešava se usled nedostatka dopamina! Dopamin je supstanca koja prenosi signale između nervnih ćelija i naziva se još i hormonom sreće. Uspešno smanjuje sekreciju prolaktina koji stvara sve ove probleme. Ukoliko vam fali dopamin, povećava se nivo prolaktina i kreće haos u telu. Nekada taj haos rezultuje i neplodnošću.


Jedan od načina na koje konopljika stimuliše lučenje progesterona je upravo taj što se vezuje za receptore dopamina i deluje kao on. Tj. nema suvišnog lučenja prolaktina i javlja se normalna ovulacija i pospešuje reproduktivno zdravlje.


Nekada nam pomoć pristiže pravo iz prirode i treba da je iskoristimo. Mnoga stanja sa poremećajem reproduktivnog zdravlja su rešiva, potrebno je samo da postupimo pametno, unosimo prave stvari i potrudimo se da maksimalno pomognemo svom telu!