ZNAČAJ KELJA I BROKOLIJA ZA OSOBE SA ENDOMETRIOZOM

Autor: hormonska_veza2,

Pisali smo do sada mnogo puta koliko je važno da se lečenju endometrioze pristupi iz više uglova, jer tada dobijamo i najbolji efekat. Veoma je važno da osobe sa endometriozom unose i prave namirnice koje će im biti od najveće pomoći. Unosom pravih namirnica moguće je da se suprimiraju upalni procesi u organizmu, a takodje i smanji bol i druge neprijatne tegobe koje je prate.


Zato danas pišemo o dve divne, zelene namirnice koje su odlične za ishranu žena sa endometriozom – brokoliju i kelju. Neki ljudi obožavaju njihov ukus, neki ih vole malo manje, ali uz dobru kombinaciju sa drugim namirnicama definitivno mogu da se naprave preukusni obroci, koji su takodje i veoooma zdravi.


Zašto brokoli i kelj? Izmedju ostalog, bogati su vitaminima B kompleksa. A to je važno jer jetra koja je dovoljno opskrbljena ovim vitaminima može da bude efikasna kada je u pitanju razgradnja estrogena i njegovo izlučivanje iz organizma. A to je upravo ono što želimo da postignemo kod endometrioze. Pored toga, bogati su i antioksidansima, koji su prijatelji našeg organizma u svakom pogledu i kojih nikad nije na odmet.


Jedna zanimljivost: što je zelena boja povrća tamnija, to ono ima bolja antiupalna svojstva, pa bismo rekli da je ovde kelj u prednosti.
A kao što možete da vidite na slici, u sadržaju važnih sastojaka izmedju kelja i brokolija pobedu je definitivno odneo kelj, ali činjenica je da su obe namirnice fenomenalne, pa nema razloga da ne ubacite obe u svoje obroke!