DA LI JE OVA ZDRAVA HRANA STVARNO DOBRA ZA VAS?

Autor: hormonska_veza2,

HLEB

I beli hleb i hleb od celog zrna izazivaju porast nivoa glukoze u krvi koji je ekvivalentan čistom šećeru nakon konzumiranja. Fluktuirajući nivoi šećera u krvi su ključni pokretač zapaljenja, dijabetesa i drugih degenerativnih bolesti.

PASTA

Testenina, još jedan navodno zdrav izbor hrane, problem je isti kao i kod hleba, što rezultira trenutnim skokom nivoa glukoze u krvi nakon konzumiranja

ŽITARICE

Jedenje činije žitarica se često smatra najboljim načinom za početak dana. Međutim, jedenje žitarica za doručak ili u bilo koje doba dana izaziva porast nivoa glukoze u krvi. Pored toga, žitarice sadrže jednu od najvećih koncentracija glifosata, hemikalije iz herbicida, koja je odgovorna za širok spektar zdravstvenih bolesti.

KONZERVIRANA HRANA

Konzervirana hrana poput povrća i voća uglavnom sadrži velike količine natrijuma. Pored toga, unutrašnja obloga metalnih konzervi sadrži BPA, poznati endokrini disruptor koji ima efekte slične estrogenu.

PIRINAČ

Pirinač je osnovna hrana širom sveta, ali je daleko od zdrave opcije. Opet, pirinač je hrana sa visokim glikemijskim indeksom koja izaziva skok nivoa šećera u krvi. Konvencionalno uzgajan pirinač takođe sadrži visoke koncentracije pesticida.

NISKOKALORIČNA HRANA

Niskokalorična prerađena hrana često sadrži arome i višak šećera ili veštačke zaslađivače kako bi se poboljšao blagi ukus nakon uklanjanja masti. Konzumiranje masti, posebno prirodnih, životinjskih masti je zdravo uprkos onome u šta stručnjaci žele da verujete.

BILJNA ULJA

Postojao je snažan pritisak da se sve životinjske masti zamene mastima biljnog porekla kao što su kukuruzno ulje, sojino ulje, palmino ulje i ulje kanole. Ova polinezasićena ulja lako denaturiraju i doprinose epidemiji hroničnih bolesti zasnovanih na zapaljenju koje susrećemo. S druge strane, pokazalo se da holesterol i zasićene masti iz životinjskih izvora smanjuju upalu i da su ih ljudi konzumirali desetinama hiljada godina bez štetnih efekata.

IZABERITE PRAVU ZDRAVU HRANU

Umesto da konzumirate prerađenu hranu, birajte pravu hranu poput voća, povrća, mesa, semena i orašastih plodova. Iako postoji mnogo varijacija zdrave ishrane koje možete izabrati, jedite ono što su vaši preci jeli i iskoristite zdravstvene prednosti.