ZAŠTO ŽENE NE SPAVAJU DOBRO?

Autor: hormonska_veza2,

Da li se noću vrtite po krevetu jer ne možete da zaspite? Uveče ležite budni u krevetu dok vaš partner zaspi onog trenutka kada mu glava dodirne jastuk?

Žene tokom života prolaze kroz niz promena kao što su menstrualni ciklus, trudnoće, a zatim i menopauza. Sve ovo ima veoma veliki uticaj i na kvalitet sna. Promene nivoa hormona progesterona i estrogena, koje se događaju svakog meseca, imaju veliki uticaj na kvalitet sna kod žena.

U ovom članku istražićemo zašto žene češće pate od nesanice.

Stres i funkcija nadbubrežne žlezde

Stres je svakodnevni izazov za mnoge žene. Posao, veze, deca i finansijski pritisci dovode do povišenog nivoa kortizola. Kortizol bi trebalo da luči u toku dana kratkoročno i onda ga zamenjuju drugi hormoni. Ukoliko je dugoročno povišen usled hroničnog stresa, dolazi do remećenja vašeg cirkadijalnog ritma.

Nivo kortizola bi trebalo da poraste rano ujutru, što nam omogućava da se probudimo osveženi i puni energije. Zatim bi trebalo da polako opada tokom dana, a melatonin se povećava što nam lagano daje osećaj umora kako bi se pripremili za spavanje. Hronični stres je odgovoran za povišen korizol mnogo duže nego što bi trebalo, čak i uveče i on ne dozvoljava melatoninu da se aktivira.

Tako povišen kortizol opada tek u toku noći i budimo se ujutru umorni.

Anksioznost i nervna napetost

Najčešći simptom hormonskog disbalansa je anksioznost. Kada uz anksioznost imamo i hroničan stres, nervni sistem je nadražen i simpatički sistem postaje dominantan. Preovladavanje simpatičkog nervnog sistema dovodi do nesanice.

Hormonske promene

Posebno je telo žene ciklično. Svi procesi u telu su ciklični. Neki ciklusi su kratkotrajni, neki srednje dugi a neki dugoročni.
Svi ovi ciklusi su međusobno povezani i kada se samo jedan ciklus poremeti, za posledicu ima rušenje i ostalih sistema.

Valunzi

Za žene u menopauzi valunzi su najčešći razlog za nesanicu. U snu, telo prolazi kroz nekoliko faza spavanja. Svaki poremećaj tih faza kao što je npr. Promena temperature tela utiče na telo i uništava faze spavanja što često dovodi i do rane noćne insomnije.

Valunzi nastaju zbog smanjenih nivoa estrogena. U menopauzi prirodno dolazi do smanjenje funkcije jajnika i hormone proizvode nadbubrežne žlezde. Da bi prirodno uticali na simptome menopauze potrebno je prirodno stimulisati taj prirodni proces prelaska sa jajnika kao izvora hormona na nadbubrežne žlezde kao izvore hormona.

Slaba bešika

Jedan od najčešćih ometača spavanja je ustajanje da biste koristili kupatilo. 50% žena starijih od 50 godina pati od nekog oblika urgentnosti ili inkontinencije. Ustajanje radi mokrenja više od 2 puta tokom noći će poremetiti normalne cikluse spavanja i otežati povratak u san.

Sindrom nemirnih nogu

Konačno, sindrom nemirnih nogu koji pogađa oko 20% žena tokom perimenopauze i menopauze može biti čest faktor poremećaja sna.Sindrom “nemirnih nogu“ je poremećaj nervnog sistema koji izaziva nagon za pomeranjem nogu. Kako obično ometa san, smatra se još i poremećajem spavanja.

Rezime

Loš san utiče na:

Dobijanje na težini
Krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti
Loši radni učinak
Umor
Hormonsku neravnotežu
Ubrzano starenje
Dijabetesa
Promene raspoloženja, anksioznost i depresija