ZAŠTO TREBA DA PIJEMO ZELENI ČAJ?

Autor: hormonska_veza2,

Ovo je čaj koji se često preporučuje kada želimo da smršamo, kao zdravija zamena kafe i slično.


Ali činjenica je da je zeleni čaj mnogo više od toga i da postoji nekoliko razloga zbog kojih bi bilo dobro da ga uvrstimo u svoju svakodnevicu.


Pre svega, on sadrži purinske alkaloide u koje spada i KOFEIN. Znamo svi da nekad zavisimo od doping dejstva ove supstance.


Pored toga što obezbedjuje energiju za fizičke aktivnosti on doprinosi i poboljšanju mentalnih performansi. Tako da zeleni čaj popravlja koncentraciju, a to je nešto što nam je svima potrebno za posao, učenje, i druge aktivnosti.


Gorak, opor ukus ovog čaja potiče od TANINA. Oni povoljno deluju na krvne sudove, a takodje deluju i kao antidijaroici, što znači da regulišu stolicu.


Pored ovoga, zeleni čaj sadrži i KATEHINE – u pitanju su antioksidansi. Pričali smo već o značaju antioksidanasa i njihovoj sposobnosti da hvataju slobodne radikale.


Na taj način štite naše telo od bolesti, a imaju i anti-aging efekat na kožu (što znači da pomaže da duže izgledamo mladoliko).


Još jedna klasa jedinjenja koja imaju slična svojstva se predstavljaju nazivom VITAMIN P. U pitanju su BIOFLAVONOIDI za koje se smatra da imaju takodje antioksidantna svojstva koja potencijalno mogu da preveniraju kardiovaskularne bolesti i dijabetes.


Zeleni čaj ima i protivupalna svojstva, a takodje ublažava simptome PMS-a.


Kao što vidite, prednosti ovog čaja su brojne i preporučujemo da popijete svakog dana po jednu šoljicu. Ovo može da bude od pomoći i ako želite da smanjite unos kafe.


Nije svaki zeleni čaj koji se kupi u samoposluzi zdrav. Najbolje bi bilo konzumirati pravi azijski zeleni čaj u prahu, jer samo takav ima ova lekovita svojstva koja smo nabrojali.