ZAŠTO SU NAM GRUDI OSETLJIVE?

Autor: hormonska_veza2,

Osetljivost dojki u predmenstrualnoj fazi vašeg ciklusa je normalan simptom – većina žena će to doživeti zbog mesečnih promena hormona. To je, međutim, takođe akutni znak da se vaša jetra bori sa svojom ulogom u hormonskoj ravnoteži.

Osetljive grudi se takođe nazivaju ciklična mastalgija. Žene koje imaju menstruaciju ili uzimaju hormonsku terapiju često osećaju bol u dojkama zbog oseke i protoka hormona tokom meseca (estrogen/ progesteron). To se dešava kada tkiva u dojkama reaguju na ove hormone.

Najčešća hormonska bol u grudima dolazi od povećanja nivoa estrogena pre menstruacije. To uzrokuje oticanje mlečnih kanala i žlezda, zadržavajući tečnost u grudima. Mnoge žene osećaju osetljivost ili bol tokom perioda.

Ćelije u dojkama koje su pripremljene za trudnoću (hormon estrogen) dostižu vrhunac reprodukcije, rastežući osetljiva tkiva neposredno pre početka menstruacije. Bolne grudi takođe mogu biti posledica zadržavanja tečnosti ili benignih kvržica koje se povećavaju kako se menstruacija približava (a kasnije se smanjuju). Neugodni osećaji u grudima mogu se povećati kod nekih žena u menopauzi, što objašnjava konstantno promenljive nivoe estrogena tokom ovog perioda. Za druge, menopauza donosi trajno olakšanje od hronično osetljivih bradavica i dojki.

Hormoni koji izazivaju bol u dojkama takođe mogu izazvati ciklično oticanje. Takođe mogu uticati na veličinu, oblik ili osetljivost cista i fibroadenoma. Hormonska bol u grudima obično prestaje s menopauzom, iako se može nastaviti ako žena uzima HRT.

Saveti za ublažavanje osetljivih grudi

-Izbegavajte kofein koji uzrokuje da tkiva zadrže više tečnosti i pogoršava osetljivost dojki. Izbegavajte kafu, crni čaj i druga pića sa kofeinom.-

-Listovi kupusa, pareni celi dok ne omekšaju i polože se preko dojki, mogu pomoći u otklanjanju zagušenja tečnosti.

-Vitamin B6 deluje kao prirodni diuretik za smanjenje stagnacije tečnosti i preporučuje se kad god ima viška tečnosti u telu.

-Povećajte unos vode kako biste nadoknadili prirodnu sklonost tela da zadrži tečnost. Ako držite tečnost bilo gde u telu, to je znak da je vaše telo žedno. Ostanite hidrirani kako biste osigurali bolje uklanjanje otpada, poboljšanu limfnu drenažu i jasnije oslobađanje tečnosti.

-Ograničite unos alkohola jer izaziva zadržavanje tečnosti. Alkohol takođe smanjuje metabolizam estrogena kroz jetru.

-Održavajte redovan režim vežbanja
Otklonite hormonsku neravnotežu koja doprinosi osetljivim grudima. Može proći nekoliko ciklusa da se višak estrogena pravilno metaboliše.

Rezime
Budite svesni znakova i simptoma koje vaše telo pokazuje. Oni su upozoravajući signali koji ukazuju na ono šta trebate rešiti da biste dosegli dublje nivoe zdravlja.

Ako vam osetljive grudi predstavljaju problem, napravite neke od ovih pozitivnih promena, kako biste bili u mogućnosti da poboljšate svoje hormonsko zdravlje i smanjite rizik od stalnih i težih stanja sa godinama.