VOĆE KOJE DOPRINOSI ZDRAVLJU KOŽE

Autor: hormonska_veza2,

Verujemo da svi težimo što blistavijoj i čistijoj koži. Znate da mi stojimo iza one izreke: “Zdravlje na usta ulazi”, pa vam danas pišemo o tome koje voćke, pored toga što su sočne i ukusne, su takodje fenomenalne i kada je zdravlje i izgled vaše kože u pitanju.

 1. Bobičasto voće (malina, kupina) – opšte poznato po sadržaju antocijana (koji im daju jarku boju) i antioksidantnim svojstvima, pomoću kojih se bore protiv slobodnih radikala.
  Možete ih dodati u smoothie ili jesti sveže, a ukoliko ipak želite da ih koristite u formi maske izgnječite voće, sve dobro promešajte i nanesite na lice. Nakon 20min isperite toplom vodom.
 2. Lubenica – možda niste znali, ali ovo voće (tj. povrće, ali verujem da je svi svrstavamo u voćke J)  pored toga što je preukusna i zdrava, slasna užina, takodje je i čudotvorac kada je koža u pitanju. Bogata je likopenom, vitaminima A i C i kalijumom. Najveći “krivac” za meku i glatku kožu je predominantno likopen.
  Ukusan sok od lubenice sa vremena na vreme će zasigurno doprineti ovim pozitivnim efektima na koži. Pulpu ne bacajte, nego je iskoristite kao masku za lice.
 3. Papaja – takodje bogata vitaminima A i C, kao i magnezijumom i karotenoidima. Hrana sa kojom se karotenoidi najčešće dovode u vezu su svakako šargarepa i paradajz. Medjutim, pokazano je da su nam mnogo dostupniji karotenoidi iz papaje pa ih naš organizam bolje iskorišćava. Ova voćka obezbediće zdrav, topliji ton kože, a karotenoidi su veoma važni i kada je u pitanju zaštita od UV zraka. U svakom slučaju, kremu za sunčanje ne preskačite, ovo je samo dodatni plus.
  Papaju možete da koristite kao sastojak maske za lice, ili da je ubacite u smoothie i uživate u njenoj slasti!
 4. Banana – vrlo nam je dostupna, slatka i ukusna, a takodje je i bogata vitaminom C, A, kalijumom i vlaknima. Banana u odredjenoj meri ima antimikrobna svojstva, stoga je odlična za osobe sa aknama, ali i u formi melema kod modrica i ujeda komaraca.
  Izgnječite četvrtinu banane, nanesite na lice i ostavite da deluje 15-20 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ova maska je super i za prevenciju nastanka bora.
 5. Jagode – bogate antioksidansima i vitaminom C. Dobitna kombinacija! Odlična u borbi protiv hiperpigmentacije i pojave bora.Uživajte jedući ih za užinu ili napravite masku za lice sa jagodama i medom.


Nadamo se da smo vam olakšali narednu kupovinu, jer sada znate šta da birate od voćki u supermarketu! Koja vam se od navedenih voćki za negu kože najviše dopada?