VITAMIN K2: SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NJEMU

Autor: hormonska_veza2,

Pretpostavljam da većina vas verovatno ne zna puno o vitaminu K2. Međutim, on igra veoma važnu ulogu u mnogim aspektima vašeg zdravlja. Saznajmo zajedno za šta je sve važan ovaj vitamin.

Bakterije u debelom crevu proizvode vitamin K2, ima dokaza da nekontrolisana upotreba antibiotika širokog spektra dovodi do nedostatka K2. Prosečni unos ovog vitamina veoma je nizak u savremenoj ishrani.

Vitamin K je esencijalni nutrijent za koagulaciju (zgrušavanje) krvi. Ovaj vitamin dostupan je u dva oblika: kao vitamin K1 sastavni je deo zelenog povrća i kao K2 u jetri, žumancu mleku i fermentisanim namirnicama. Veruje se da je vitamin K2, koji je manje zastupljen u ishrani, snažna zaštita od srčanih bolesti, da jača kosti i zube, smatra se čak da može uticati na kontrolu nekih karcinoma. Stručnjaci, ipak, naglašavaju da je potreban veći broj studija kako bi ove pretpostavke postale i zvanična preporuka.

Štiti od karijesa i hroničnih bolesti

Stomatolog Veston Price koji je početkom prošlog veka izučavao vezu između ishrane i bolesti otkrio je vitamin K. Ovaj naučnik je zaključio da je neindustrijska ishrana bogata nepoznatim hranljivim sastojkom, koji štite od karijesa i hroničnih bolesti. Otkriće je objavljeno u nemačkom naučnom časopisu pod nazivom „Koagulationsvitamin“, pa odatle naziv vitamin K.

Vitamin K2 pomaže u poboljšanju zdravlja kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze

Osteoporoza („porozne kosti“) predstavlja veliki problem, naročito u industrijski razvijenim zemljama. Preovladava posebno kod starijih žena i značajno povećava rizik od preloma kostiju. Vit. K2 igra centralnu ulogu u metabolizmu kalcijuma – glavnog minerala koji se nalazi u kostima i zubima.

Ovaj vitamin takođe aktivira vezivanje kalcijuma putem dva proteina – GLA proteina i osteokalcina, koji pomažu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju.

Sprečava kalcifikaciju kvrnih sudova i bubrega

Vitamin K aktivira proteine koji imaju bitnu ulogu u procesu zgrušavanju krvi, metabolizmu kalcijuma i zdravlju srca. Ovaj vitamin reguliše taloženje kalcijuma, snabdeva kosti kalcijumom, a sprečava kalcifikaciju krvnih sudova i bubrega.

Pojedini naučnici navode da su uloge vitamina K1 i K2 različite, mnogi smatraju da ih treba klasifikovati kao zasebne hranljive materije. U kontrolisanim studijama na humanoj populaciji uočeno je da suplementi vitamina K2 jačaju zdravlje kostiju i srca, dok vitamin K1 nema značajne prednosti. Stručnjaci naglašavaju da je potrebno više studija kako bi se u potpunosti razumele funkcionalne razlike K1 i K2 vitamina.

Može poboljšati zdravlje zuba

Istraživači su pretpostavili da vitamin K2 može uticati na zdravlje zuba. Međutim, nijedna studija na ljudima ovo nije direktno testirala. Na osnovu studija na životinjama i uloge koju vitamin K2 ima u metabolizmu kostiju, razumno je pretpostaviti da ovaj hranjivi sastojak utiče i na zdravlje zuba.

Jedan od glavnih regulacionih proteina u zdravlju zuba je osteokalcin – isti protein koji je presudan za metabolizam kostiju i aktivira se vitaminom K2. Osteokalcin pokreće mehanizam koji stimuliše rast novog dentina, koji je kalcifikovano tkivo ispod gleđi vaših zuba.

Prevencija srčanih bolesti

Taloženje kalcijuma u ​​arterijama oko srca veliki je faktor rizika za srčana oboljenja, a veruje se da vitamin K može sprečiti ovaj proces. U studiji koja je trajala 7 do 10 godina, osobe koje su unosile dovoljne količine vitamina K2 umanjile su za 52 odsto rizik od kalcifikacije arterija. Ovi ispitanici su, kako je uočeno, imali takođe 57 odsto manje mogućnosti da dobiju teško srčano oboljenje. S druge strane, vitamin K1 nije imao uticaja. Mana ove studije je ipak u tome što je bila opservaciona i nije mogla dokazati vezu uzroka i posledice.

Pomoć u borbi protiv raka

Urađeno je nekoliko studija o delovanju vitamina K2 na određene oblike karcinoma. Dve kliničke studije navode da vitamin K2, može dobro uticati na kontrolu raka jetre. Stručnjaci ističu da je neophodno više studija koje bi mogle potvrditi ovu pretpostavku.

Kako da snabdemo telo dovoljnim količinama vitamina K2

Nekoliko široko dostupnih namirnica su bogati izvori vitamina K1, ali vitamin K2 je ređi. Vaše telo može delimično da pretvori vitamin K1 u K2. Ovo je korisno, jer je količina vitamina K1 u tipičnoj ishrani deset puta veća od vitamina K2.

Bakterije u debelom crevu proizvode vitamin K2, ima i dokaza da nekontrolisana upotreba antibiotika širokog spektra, dovodi do nedostatka K2. Prosečni unos ove važne hranljive materije veoma je nizak u savremenoj ishrani. Vitamin K2 nalazi se u određenim životinjskim i fermentisanim namirnicama koje nisu mnogo zastupljene. Bogati izvori su mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti od mleka krava hranjenih travom, meso jetre, žumance. Da biste održali dobro zdravlje, u ishranu unesite dovoljne količine vitamina K1 i K2.