VIŠAK ESTROGENA!

Autor: hormonska_veza2,

Moć hormona ogleda se u tome da oni utiču ne samo na nas ciklus, ovulaciju i menstruaciju, već i na našu energiju, raspoloženje, spavanje i odredjuju kakav će biti naš dan.

Hormoni koje naše telo proizvodi putuju kroz naš krvotok i tkiva, kače se na receptore koji šalju signale ćelijama da rade na odredjen način. Čim naše ćelije prime tu poruku hormoni dospevaju kroz krvotok do jetre koja ih metaboliše i kroz probavu izbacuje kao otpad iz našeg organizma.
To sve naravno, ukoliko sve savršeno funkcionise a ukoliko to nije slucaj, vrlo lako se narušava delikatan balans hormona i oni se ponašaju kao kule od karata, jedan povlači za sobom drugi u disbalans. Ukoliko npr. jetra ne metabolise dobro hormone ili imamo usporenu probavu vrlo često dolazi do DOMINACIJE ESTROGENA.

Ovaj problem je vrlo čest kod žena izmedju 35-50 godina života i često prolazi neprimetno, postepeno ga žene doživljavaju kao normalan proces starenja dok lekari obicno ne obraćaju paznju na te simptome.

Siptomi viska estrogena su:

– dodavanje na težini
– bolne grudi
– preteran rast hormonskog tkiva koje stvara endometriozu
– fibroidi tj. miomi
– ciste
– fibrocistične dojke
– promene raspoloženja
– preterana osetljivost
– zadržavanje tečnosti u organizmu
– problemi sa kožom, akne
– neredovni ciklusi
– glavobolje
– gubitak kose
– problemi sa štitnjacom
– insulinska rezistencija
– problemi sa spavanjem
– smanjenje libida
– zbunjenost i zaboravnost

Obavezni pratilac viška estrogena je manjak progesterona tj. progesteronska rezistencija. Ova dva hormona se ponašaju kao na klackalici, u prvom delu ciklusa je viši estrogen, da bi u drugom bio viši progesteron ali kada je jedan poremećen, obavezno ovaj drugi ispada iz balansa i ide u drugu krajnost.
Razlozi su delimično slabije funkcionisanje jetre kod zena tih godina ali i ishrana koja je siromašna nutrijentima kao sto su npr. cink, B-vitamini i magnezijum.

Mnogi ce reći da ove simptome ima puno bolesti?! Pa ima zato što je sve povezano! Naše telo je jedinstvena celina i kada vam je narušen estrogen-progesteron automatski ste pod stresom, znaci strada kortizol, strada i insulin i štitna žlezda, i jetra se sve više bori da metaboliše hormone dok vi vremenom postajete depresivni i gojazni itd. Zato lekovi koje dobijete za npr. bolesnu štitnu žlezdu mozete da koristite da održavate veštački pod kontrolom štitnu zlezdu ali necete dugoročno rešiti vaš problem koji leži u pozadini i odnosi se na veliki hormonski disbalans.

Kako možete da unapredite vaše zdravlje i vratite telo u balans?

1. DIJETA I PROMENA STILA ZIVOTA

Završila sam nutricionizam iskljucivo iz ovog razloga: da bi znala kako da dodjem do srži sopstvenog problema!!

– Izbacite svu preradjenu hranu! To opterećuje vašu jetru i probavu, pritom ne unosite nikakve nutrijente neophodne vašem telu!

– Za kontrolu estrogena ubacite maksimalno u ishranu kupusnjace: kupus, karfiol, brokoli, prokelj….

– Obavezno što vise vlakna u ishrani! Ja ujutru pijem sok od celera, manga, krastavca….. Ali svaki dan na prazan stomak! Zakon koji se ne sme prekršiti!

– Alkohol povišava estrogen za 200%! Smanjila sam alkohol na cašu vina dnevno i to samo ponekad.

2. UNAPREDITI JETRU

Postoje različiti suplementi koji mogu popraviti stanje jetre kao sto su sikavica, maslačak i artičoka.
Takodje neke amino kiseline pomazu proces metabolisanja hormona. To su metionin, cistein i taurin.

3. UNAPREDITI PROBAVU

Veoma je korisna fermentisana hrana, kiseo kupus, kefir, kombuha. Meni lično puno pomazu mušmule.

4. UTICATI NA CENTAR ENDOKRINOG SISTEMA

Biljke kao sto su konopljika i žalfija mogu da utiču na hipotalamus u mozgu koji kontroliše vaše hormone.

5. SPORT I FIZIČKA AKTIVNOST, SAUNA

Kroz znoj mozemo dosta otrova da izbacimo iz organizma i na taj način kroz najveci organ kožu utičemo na izbacivanje viška estrogena iz organizma. Sigurno ste čule da sportiskinje imaju problema da zatrudne, previše sporta uništava vas estrogen koji je neophodan za začeće.

Krenite na vreme sa promenom svog stila života. Višak estrogena ako se godinama provlači neprimećen, može da ima za posledicu veoma teška oboljenja kao sto su rak jajnika i rak dojke.