VEZA IZMEĐU CREVA I PLODNOSTI

Autor: hormonska_veza2,

Zdravlje creva je veoma važno za naše zdravlje, a stepen u kome ono kontroliše naš svakodnevni život je nešto o čemu retko razmišljamo.

Šta je zdravlje creva?

To je funkcija i ravnoteža bakterija u čitavom digestivnom traktu. Mikrobiom je skup svih bakterija, gljivica, virusa i drugih mikroorganizama koji žive u našim crevima. Oni stupaju u interakciju sa našim ćelijama kako bi modulirali mnoge zdravstvene funkcije, uključujući metabolizam, alergije, raspoloženje, zdravlje imuniteta i još mnogo toga.

Znaci lošeg zdravlja creva

Problemi sa varenjem, abnormalno pražnjenje creva i nadimanje mogu biti pokazatelji lošeg zdravlja creva. Međutim, pogledajte i svoje metaboličko zdravlje! Simptomi kao što su promena težine, osetljivost na insulin, rast kose i noktiju, nepravilni menstrualni ciklusi i ovulatorna disfunkcija mogu biti znaci lošeg makrobioma i mikrobioma. Uvek je korisno raditi sa stručnjakom kako bi izgradili zdrav makrobiom.

Sindrom propusnog creva i kako se to odražava na plodnost

Kao što ime sugeriše, propusno crevo nastaje kada pore u crevnom zidu postanu veće, dozvoljavajući toksinima i drugim štetnim materijama da prođu u vaš krvotok. Imuni sistem tada reaguje i izaziva upalu. Pored toga, sindrom hroničnog umora, multipla skleroza i hormonska neravnoteža povezani su sa sindromom propusnog creva.

Na plodnost utiče niz različitih sistema u našim telima koji omogućavaju materici i jajnicima da pravilno funkcionišu. Sa hroničnom upalom ili neravnotežom creva, telo počinje da reaguje kao da je napadnuto i stvari kao što je plodnost ostaju po strani. Hipofiza proizvodi više kortizola kada je telo pod stresom, što dovodi do hormonske neravnoteže koja se takmiči sa polnim hormonima, ometanja ovulacije i problema sa implantacijom zbog upale.

Zdravlje creva i estrogen

U našim crevima žive specifične bakterije koje metabolišu estrogen koji se više ne koristi. Bez dovoljno ovih metaboličnih bakterija, višak estrogena koji je trebalo da se metaboliše rastvara se u našu masnoću i vraća se u telo. Kada dođe do ponovnog uvođenja estrogena u krvotok, telu je teško da napravi razliku između „starih i novih“ oblika hormona. Ovo zauzvrat remeti hormonsku signalizaciju u ciklusu plodnosti, ovulaciji i proizvodnji LH i FSH.

Celijakija i neobjašnjiva neplodnost

Celijakija je bolest koja izaziva upalu koja utiče na mikrobiom. Celijakija takođe može izazvati metaboličke neravnoteže kao što su poremećaji ovulacije i insulinska rezistencija. Metabolički problemi zajedno sa upalom mogu zaista ometati naš složeni hormonalni sistem i plodnost.

Vodič za poboljšanje i održavanje zdravih creva

Uvek je bolje raditi stvari posebno prilagođene vašim simptomima i telu, pa radite sa stručnjacima jer zaslužujete da znate šta se dešava sa vašim zdravljem. Uključite u svakodnevnu ishranu probiotičke namirnice poput jogurta, kefira, fermentisanog povrća poput kiselog kupusa ili kimčija, misoa i bilo čega drugog što vam je dostupno. Nahranite zdrave bakterije odgovarajućom količinom vlakana i omega-3 masnih kiselina (koje se nalaze u masnoj ribi). Smanjite rafinisane ugljene hidrate kao što su beli hleb, pirinač i testenine. Umesto da ih u potpunosti isključite, koristite ih kao poslastice ili priloge uz obrok. Konačno, alkohol je toksin što se našeg tela tiče. Ako pijete više nego što je vaše telo prilagođeno, to može negativno uticati na funkciju želuca.