VAGINALNI MIKROBIOM

Autor: hormonska_veza2,

Baš kao što naše crevo ima sopstvenu zajednicu bakterija, tako i naša vagina! A kada je u pitanju zdravlje žena, ovaj dinamični ekosistem mikroorganizama postaje posebno važan.

Vaginalni mikrobiom može direktno uticati na plodnost, imunitet, pa čak i na libido.

Istraživanja pokazuju da je optimalno seksualno i reproduktivno zdravlje kod žena povezano sa vaginalnom mikrobiomom kojom dominira niz vrsta laktobacila. Najdominantniji laktobacil u zdravoj vaginalnoj mikrobioti je Lactobacillus Crispatus i čini oko 40% zdrave vaginalne mikrobiote.

Interesantna stvar vezana za vaginalnu mikrobiotu jeste da medju različitim etničkim grupama postoji različiti mikorbiom. Kao i sve vezano za holistički svet, nikada ne treba generalizovani, svaka žena je jedinstvena i ima specifični vaginalni mikrobiom.

Zašto želimo ekosistem kojim dominiraju laktobacili u vagini?

Primećeno je da bakterije laktobacila koje napreduju u ljudskom vaginalnom mikrobiomu promovišu zdravo okruženje koje štiti žene od širokog spektra infekcija i polno prenosivih patogena. Evo nekoliko prednosti vaginalne mikrobiote u kojoj dominiraju laktobacili:

-Povećava plodnost
-Smanjuje prenos HIV-a
-Smanjuje rizik od polno prenosivih infekcija
-Štiti od raka grlića materice
-Promoviše bolje ishode porođaja
-Štiti od suvoće vagine i infekcija urinarnog trakta

Šta uzrokuje poremećaj vaginalne mikrobiote?

Evo samo nekoliko primera:

-Određeni lekovi
-Prekomerno ispiranje i vaginalno pranje (posebno kod ženskih sredstava za pranje na hemijskoj bazi)
-Višestruki seksualni partneri
-Hormonske promene nakon menopauze
-Pušenje

Šta možemo učiniti da negujemo vaginalnu mikrobiotu?

Baš kao i creva, želimo da ograničimo izlaganje hemikalijama da bismo ojačali i poboljšali kolonije bakterija u vagini. Postoji niz različitih svakodnevnih praksi koje možete primeniti da biste dodatno podržali, pa čak i poboljšali zdravlje vagine.

Nešto tako jednostavno kao što je nepreterano pranje može zapravo promovisati zdraviju mikrobnu zajednicu u vagini. Vidite, kolonija bakterija u ovoj oblasti je moćno pleme koje ima sopstveni sistem samočišćenja. Preporučujem da ne koristite sapune i razne kupke.

Još jedan koristan savet je da se odlučite za donji veš od bambusa ili organskog pamuka. Oni su neverovatno prozračni i imaju niži nivo toksičnosti što će sigurno imati pozitivan uticaj na vaginalnu mikrobiotu. Isto važi i za sanitarne proizvode kao što su toaletni papir, maramice i menstrualni ulošci – kad god je to moguće, koristite organski proizvod jer je manje izlaganja toksinima od vitalnog značaja za tako intimni deo vašeg tela.

Korišćenje kvalitetnog lubrikanta tokom seksualnog odnosa takođe je dobra ideja za one koji doživljavaju suvoću vagine. Znam za neke žene koje su koristile kokosovo ulje kao alternativu, ali dozvolite mi da vam kažem da to nije baš odlična opcija. Lubrikant na bazi ulja poput kokosovog ulja može promeniti pH vagine, kao i antimikrobne efekte koji deluju na srećne bakterije i imaju negativan uticaj na vaginalni mikrobiom.

Šta treba učiniti ako postoji neravnoteža u vaginalnoj mikrobioti?

Prvo, imperativ je da se pozabavite i testirate na specifičnu neravnotežu uz podršku stručnjaka.

Laktuloza

Laktobacilima u vagini je potrebna ishrana da bi preživele. Laktuloza je odgovor ovde jer prebiotik podstiče rast simbiotske mikroflore i najčešće se koristi kao izvor hrane od strane tih prelepih sojeva laktobacila.

Laktuloza dolazi u tečnom obliku i veoma je jednostavna za nanošenje. Intravaginalna primena može se sastojati od 2 ml laktuloznog sirupa dobro izmešanog u 8 ml tople vode i naneti špricem ili sprejom pre spavanja. Radite ovo svake noći jednu nedelju, a zatim dva ili tri puta nedeljno još tri nedelje da biste dobili maksimalnu korist.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je još jedan potencijalni vaginalni prebiotik za koji se pokazalo da dodatno podstiče rast laktobacila i inhibira rast patogena. Pored toga, zeleni čaj prirodno smanjuje pH i takođe sprečava stvaranje biofilma koji okružuju sojeve patogenih bakterija radi zaštite.

Uključite ovaj korak za balansiranje vaginalnog mikrobioma tako što ćete napraviti jak zeleni čaj od organskih listova. Ostavite da se ohladi, dodajte u staklenu bocu sa raspršivačem i koristite kao vaginalni sprej. Ovome možete dodati i formulaciju laktuloze ako želite.

Menopauza i vaginalni mikrobiom

Važno je imati na umu da tokom i nakon menopauze nivoi estrogena opadaju, a samim tim i sadržaj glikogena u vaginalnom epitelu. Kao rezultat toga, broj laktobacila takođe može da opadne. Sa manjom količinom laktobacila, obično vidimo povećanje pH vagine i tu se mogu pojaviti problemi. Ovo može dovesti do promena kao što su vaginalna atrofija, suvoća vagine, a takođe i narušeno seksualno zdravlje.

Dodatak probiotika takođe može biti neophodan za ovu fazu vašeg hormonskog putovanja.

Rezime

Za nas žene, vaginalni mikrobiom je oblast našeg zdravlja koju ne treba zanemariti. Može poboljšati rezultate plodnosti, zaštititi od infekcije i takođe optimizovati opšte zdravlje i blagostanje. Ako imate neravnoteže, preporučljivo je da testirate, a ne samo da nagađate, pa budite sigurni da se savetujete sa pravim stručnjakom koji će vam pomoći u tome.