UTJECAJ ENDOMETRIOZE NA MENTALNO STANJE ŽENE

Autor: hormonska_veza2,

Endometrioza je bolest koja utječe na ženu u više aspekata. Osim emocionalnog i fiziološkog, tu je i seksualni aspekt.Istraživanja su pokazala kako žene s dijagnozom endometrioze češće pate od depresije, anksioznosti i aleksitimije, nego što je to slučaj kod zdravih žena.

Zašto je to tako?

Žene s dijagnozom endometrioze dokazano imaju lošiju kvalitetu života. Razina stresa uglavnom ovisi o intezitetu boli kroz koji žena prolazi, no isto tako i o razmišljanjima o vlastitom tijelu.Nerijetko kod žena s endometriozom, naročito onih i s dijagnozom neplodnosti, možemo čuti pitanje “zašto baš ja?”. Takva razmišljanja dovode do samokritičnosti i nepovjerenja u vlastito tijelo, a ne voljeti vlastito tijelo znači ne biti u skladu sa samom sobom. Samim time ne dolazi do željenog napretka.Tu je i fizički izgled. Svima su nam poznati simptomi endometrioze, a jedan od njih je i nadutost, zbog čega nismo privlačne same sebi.Mnoge žene s dijagnozom endometrioze pate od seksualne disfunkcije. Bolni seksualni odnosi i nedostatak libida česti su simptomi endometrioze, zbog čega se žena osjeća beskorisnom te “lošom” djevojkom ili suprugom. Nerijetko dolazi i do nesuglasica s partnerom, što cijelu situaciju čini još težom, a samu ženu depresivnom i izgubljenom u svijetu neempatije i nerazumijevanja.

Kako si pomoći?

Razgovarajte sa ženama koje boluju od iste bolesti. Uđite u grupe koje nude podršku ženama s vašom dijagnozom. Nećete samo steći nove prijateljice, već ćete naučiti kako se nositi s ovom bolešću i nedostacima koje nam ona donosi.Saznat ćete mnoge bitne činjenice s kojima vas vaš doktor nije upoznao. Svaka nova informacija učinit će vas sigurnijom u vlastitoj koži, jer ćete tako biti bliže ublažavanju simptoma. Shvatit ćete da niste same.

Sve za jednu i jedna za sve.

 🎗


Kakva su vaša iskustva, kako se vi nosite sa svojim simptomima endometrioze? Tu smo za sva vaša pitanja ili samo razgovor.