TOP 8 BILJAKA I SUPLEMENATA ZA OSOBE SA ENDOMETRIOZOM

Autor: hormonska_veza2,

Endometrioza je stanje kod kog tkivo koje oblaže endometrijum (unutrašnji deo materice) počinje da formira priraslice van materice (na drugim organima). Žene tokom ciklusa obično osećaju bol i neprijatnost tokom ciklusa, ali su ovi simptomi daleko intenzivniji i neprijatniji kod osoba sa endometriozom.


Iako lekari često propisuju lekove (poput kontraceptivnih pilula) ili operativne zahvate ženama sa endometriozom, postoje daleko manje invazivne, prirodne metode koju mogu biti od pomoći.


U nastavku teksta možete da pročitate o top 8 biljaka i suplemenata za osobe sa endometriozom.


1. KONOPLJIKA


Konopljika je biljka koja je pokazala odlično dejstvo na različite probleme sa reproduktivnim zdravljem žena. Deluje tako što stimuliše i reguliše funkciju hipofize koja kontroliše i balansira hormone u našem telu. Koristi se za ublažavanje simptoma PMS-a i ima sposobnost podizanja nivoa progesterona, koji je obično snižen kod mnogih žena.


2. SIKAVICA


Sikavica pomaže kod hormonske detoksikacije. Takođe je pokazano da ova biljka unapređuje zdravlje jetre i stimuliše regeneraciju oštećenih ćelija jetre.


3. KURKUMA


Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin. Pokazano je da je ovaj sastojak i više nego značajan za prevenciju i lečenje endometrioze. Protivupalna svojstva kurkume takođe smanjuju oksidativni stres koji ima veoma nepovoljan uticaj i na nastanak endometrioze, i na neplodnost.


4. ĐUMBIR


Nezavisno od toga da li se koristi svež, u prahu ili u obliku čaja, đumbir smanjuje bol i nadutost. Takođe je dokazano i da smanjuje zapaljenja u telu, smanjuje menstrualne grčeve i smanjuje mučninu povezanu sa endometriozom. Ubrzava varenje i pomaže jetri da eliminiše toksine iz tela.


5. MAGNEZIJUM


Magnezijum opušta mišiće, pa je odličan kod bolnih grčeva, bola u leđima, pa čak i glavobolja. Ima umirujuća svojstva, pa može da pomogne i kod nervoze tokom PMS-a. Forma magnezijuma koja se najbolje apsorbuje i koju želudac najbolje podnosi je magnezijum-glicinat. Zeleno lisnato povrće je takođe odličan izvor magnezijuma.


6. N-ACETIL-CISTEIN


NAC podiže nivoe glutationa, a on je jedan od najvažnijih detoksikatora koji se proizvodi u našem organizmu. Studije su pokazale i da N-acetil-cistein takođe pomaže da se otklone visoki nivoi hormona, uključujući i testosteron. Smanjuje simptome endometrioze i povećava plodnost.


7. PROBIOTICI

Jedna od najvažnijih stvari u kontroli endometrioze je zdrav sistem organa za varenje. Dobre bakterije u crevima proizvode enzim koji doprinosi metabolizmu estrogena. Jako je važno da su vam creva zdrava, kako biste mogli da detoksikujete “loše” hormone i eliminišete toksine iz tela. Fermentisana hrana, poput jogurta i kefira je odličan izvor probiotika.


8. CINK

Upotreba sintetskih hormona može doprineti tome da vaše telo ima nedovoljno cinka, koji je ključan za više od 300 procesa u našem telu. Neki od njih uključuju regeneraciju ćelija i procese koji doprinose zdravlju creva. Cink je obično deficitaran kod žena koje imaju endometriozu. Suplementacija cinkom može da pomogne da se spreče zapaljenja u telu. Cink je odličan i za supresiju virusnih infekcija i jačanje imunog sistema.