SVE PREDNOSTI SOČIVA

Autor: hormonska_veza2,

Da li ste zaboravili kad vam je baka kuvala supu/čorbu od sočiva? Iz nekog razloga je sočivo neopravdano potisnuto u našoj ishrani!
Sočivo je bogato vitaminima i mineralima a da pritom ne sadrži masnoću!
Posto sadrži ogromne količine vlakana, utiče veoma pozitivno na digestivni trakt, snižava holesterol, i sprečava šećer u krvi da nekontrolisano skoči nakon obroka. Sadrži puno proteina i ako ste na nekoj dijeti obavezno treba uključiti sočivo u ishranu a naravno posto daju osećaj sitosti, odlična su zamena za hleb/gluten.

Posto, kao i sve mahunarke, sadrži lektin, neophodno ga je dobro skuvati, začiniti kvalitetnim uljima i začinima i uživati u savršenom ukusu. Često ga skuvam pa sameljem u blenderu i dobijem pravu delikatesu!

Par razloga da ponovo uvrstite sočivo u ishranu:

1. Smanjuje holesterol

2. Održava vaše srce zdravim
Osim vlakana, sadrže i folnu kiselinu i magnezijum, koji sprovode kiseonik do organa kojima je to neophodno i sprečavaju stvaranje tromba u areterijama.

3. Stabiliše nivo šećera u krvi
Ukoliko ste dijabetičar, sočivo dokazano utiče na održavanje stabilnog nivoa glukoze i insulina u krvi. Samim tim, i u prevenciji dijabetesa.

4. Podiže nivo energije
Puni su ne samo vlakana, već i gvozdja, i složenih ugljenih hidrata. Spadaju u najbolje biljne izvore proteina.

5. Očuvanje digestivnog trakta
Sa ogromnom količinom vlakana, odlično čiste vaša creva. Obavezno ih uključiti kod stanja kao sto su zatvor, zapaljenje creva, dijareja…

6. Odlični za čuvanje telesne težine
Ono sto je interesantno da pored svih hranjivih komponenata, sočivo sadrži mali broj kalorija. Daju odličan osećaj sitosti i odlično kontrolišu želju za slatkišima.

7. Održavaju pravilan PH u vašem telu
Pričali smo više puta koliko je važna alkalna ishrana. Pospešuju proizvodnju dobrih bakterija u crevu, dakle ponašaju se kao probiotik.

8. Jačaju imuni sistem
Gvoždje, mangan, folna kiselina, cink, vlakna su sve ono sto je vašem organizmu neophodno da bi održali vas imuni sistem zdravim.