ŠTA ZAPRAVO ČINI PRIRODNO MRŠAVE LJUDE MRŠAVIM

Autor: hormonska_veza2,

Ono što zapravo čini prirodno mršave ljude mršavim je kombinacija različitih faktora:

  1. Genetika: Genetski faktori igraju važnu ulogu u određivanju telesne građe i metabolizma. Neke osobe imaju genetsku predispoziciju ka bržem metabolizmu i manjem skladištenju masti.
  2. Aktivnost: Mršave osobe često imaju veću aktivnost u svakodnevnom životu. Mogu biti skloni fizičkim aktivnostima kao što su hodanje, trčanje ili vežbanje, što pomaže u sagorevanju kalorija i održavanju niže telesne težine.
  3. Ishrana: Iako mršave osobe ne moraju nužno jesti manje, one često imaju navike ishrane koje su uravnotežene i zdrave. Oni mogu imati tendenciju da konzumiraju više voća, povrća, celih žitarica i proteina, a manje prerađene hrane i visoko kaloričnih namirnica.
  4. Metabolizam: Neke osobe imaju prirodno brži metabolizam, što znači da njihovo telo efikasnije sagoreva kalorije i energiju koju unose hranom.

Važno je napomenuti da ovi faktori mogu biti individualni i da svaka osoba ima svoje jedinstvene karakteristike. Takođe, samo zato što je neko prirodno mršav ne znači da su njihove navike ishrane i životnog stila u potpunosti zdrave.

Svi imamo mršave ljude u našem okruženju koji se čini da mogu jesti šta god žele, a da ne dobiju na težini.

Pretpostavljamo da oni većinom jedu zdravu hranu ili su veoma aktivni.

Međutim, to često predstavlja nesporazum.

Mršave osobe nisu nužno mršave zato što jedu manje. Gojazne osobe imaju višak kilograma, ali ne nužno zato što jedu previše.

Postoji nešto drugo.

Naši mršavi prijatelji naručuju dostavu hrane, piju gazirane napitke i ne oklevaju da popiju čašu vina ili piva kada se vrate kući sa posla svakog dana. Baš kao i svi ostali!

Pa kako oni uspevaju ostati mršavi?

Odgovor 1:

Naši vitki prijatelji ponekad unose manje kalorija tokom dana. Na primer, mogu pojesti picu za ručak, ali preskoče večeru.

Takođe, mogu biti fizički aktivniji, ali ne nužno odlaskom u teretanu svakodnevno. Mogu više šetati, biti nemirni, parkirati automobil dalje od prodavnice… Ali to je samo mali broj njih.

Odgovor 2:


Možda zvuči teško, ali budite strpljivi ako imate problema sa gubitkom težine!

Mršave osobe imaju aktivni enzim koji reguliše metabolizam, a često nije aktiviran kod gojaznih osoba.

Taj enzim se naziva AMPK senzor energije u našem telu.

Kada je aktivan, ovaj enzim stimuliše metabolizam, poboljšava osetljivost na insulin, smanjuje upalu i doprinosi mišićnom naporu. AMPK takodje učestvuje u očuvanju dugovečnosti i na neki način je anti-aging enzim.

AMPK takođe učestvuje u nekoliko putanja dugovečnosti i može podsticati zdravo starenje.

Zahvaljujući AMPK-u, mršave osobe imaju brži metabolizam, što objašnjava zašto mogu jesti ono što žele, a i dalje ostati vitke, dok druge osobe pojedu istu hranu i sledećeg dana se probude sa 2 kilograma više.

Ako želite brži metabolizam, izgubiti kilograme i poboljšati zdravlje, pažljivo obratite pažnju na sledeći deo kako biste saznali kako možete aktivirati svoj AMPK.

AMPK se sve više prepoznaje kao jedna od najperspektivnijih meta za prevenciju i lečenje glavnih hroničnih bolesti, poput gojaznosti, upale i dijabetesa.

Dobra vest je da SVAKO može da ga aktivira čime se poboljšava metabolizam, što znači da možete jesti istu količinu hrane, ali gubite na težini!

Evo 3 uobičajena načina za aktivaciju AMPK (koristite barem jedan od sledećih metoda da biste ga aktivirali!):

Vežbanje visokog intenziteta

To uključuje trčanje, brzo hodanje, penjanje stepenicama, preskakanje konopca i mnoge druge aktivnosti. Međutim, za početnike je uvek bezbednije vežbati sa trenerom i započeti sa nižim intenzitetom kako biste izbegli povrede.

Prednosti i mane

Nažalost, vežbanje visokog intenziteta nije odmah moguće za svakoga, posebno ako se već borite sa viškom kilograma. Ipak, vežbanje je široko prihvaćeno kao jedan od najboljih načina za poboljšanje zdravlja i aktivaciju AMPK-a.

Ledene kupke

Zaranjanje u hladnu vodu nedavno je privuklo više pažnje jer je korisno kada se radi na siguran način.

Prednosti i mane

Ledene kupke su pokazale aktivaciju AMPK-a u testovima na glodarima. Još uvek nisu sprovedene studije na ljudima, ali s obzirom na to koliko slično reagujemo na stimulus, ovo bi moglo imati isti efekat i na ljude.

Dakle, ako vam odgovara hladnoća, posavetujte se sa svojim lekarom i isprobajte ovu metodu.

Plan ishrane (ne dijeta gladovanja!)

Ne mogu dovoljno naglasiti ovo. Videla sam mnoge ljude kako ne uspevaju u svojim dijetama jer se ograničavaju na minimum, misleći da bi trebali da se izgladnjuju kako bi postigli rezultate.

Da biste aktivirali AMPK putem promene ishrane ili dijete, osoba ne bi trebala drasticno smanjivati količinu hrane.

Umesto toga, trebalo bi slediti personlizovan pristup. Tako ćete eliminisati probleme kao što je brojenje kalorija, traženje zdravih recepata i sl.

Moj program koji radim na Visu od 07. do 16.09. upravo će se bazirati na tome kako da unapredimo metabolizam hormona, aktiviramo ovaj enzim, pomognemo jetri da bolje absorbuje vitamine i minerale iz ishrane i pokrenemo izlučivanje toksičnih materija nagomilanih u visceralnim mastima. Posalji mi brzo svoju e-mail adresu u inbox kako bih ti poslala detaljan program i cene programa ili se javi za individualnu konsultaciju koju možemo da zakažemo kad god tebi odgovara.