ŠTA VAM NIJE REČENO NAKON OPERACIJE ŽUČNE KESE?

Autor: hormonska_veza2,

Holecistektomija je hirurška procedura za uklanjanje žučne kese, obično zbog žučnih kamenaca koji izazivaju bol ili infekciju. Iako je uklanjanje žučne kese prilično uobičajena i rutinska operacija, moramo imati na umu da je to i dalje uklanjanje organa koji skladišti žuč, tečnost koja pomaže u varenju masne hrane. U stvari, holecistektomija oduzima deo vašeg procesa varenja. Ovo, zauzvrat, utiče na metaboličke i digestivne funkcije vašeg tela i to nije nešto o čemu vam većina lekara daje dovoljno saveta.

Kako holecistektomija može uticati na vaše zdravlje


Istraživanja sugerišu da ljudi kojima je uklonjena žučna kesa imaju veći rizik od razvoja stanja kao što su metabolički sindrom, dijabetes tipa 2, bolesti srca i masna jetra. Studije na životinjama su takođe ukazale na povećanje triglicerida kod onih koji su bili podvrgnuti holecistektomiji.

Bez funkcije regulacije i skladištenja žučne kese, žuč se umesto toga konzistentno izlučuje u tanko crevo sporom i stalnom brzinom. To znači da žuč koja se oslobađa možda neće biti dovoljna za određeni obrok koji konzumirate ili je možda previše razblažena.

Ova promena u digestivnoj funkciji takođe može dovesti do neadekvatne apsorpcije esencijalnih masnih kiselina i hranljivih materija rastvorljivih u mastima kao što su vitamini A, D, E i K, što rezultira nedostatkom hranljivih materija. Ironično, neki pojedinci koji su imali holecistektomiju veruju da više neće imati problema sa žučnom kesom, pa počinju da jedu hranu sa visokim sadržajem masti i kalorija koju ranije nisu mogli da jedu.

Ova promena u ishrani i navikama u ishrani može izazvati pogrešno oslobađanje žuči i dovesti do promena u kretanju creva, dijareje, zatvora i problema sa težinom. Kada mast nije pravilno razložena i apsorbovana, ona se vezuje za kalcijum i gvožđe iz naše hrane i sprečava da ovi minerali uđu u krv tamo gde su nam potrebni. To dovodi do akumulacije tvrde materije koja uzrokuje zatvor.

Saveti kako da podržite svoje zdravlje nakon holecistektomije

Pospite 1 kašiku organskog lecitina na obrok koji sadrži masti kako bi se absorbovao pre nego što stigne do creva. Zašto? Zato što naša žuč prirodno sadrži lecitin!

Preskočite sve rafinisane masti i odlučite se samo za male količine zdravih masti kao što su omega 3 (semenke, masna riba, avokado), srednje lančane masne kiseline (koje se nalaze u kokosovom ulju), jaja iz slobodnog uzgoja, orasi i semenke, hladno ceđena ulja.

Kada jedete masti, uverite se da su količine male i raspoređene tokom dana. (npr. 1 kašika ulja, mala šaka orašastih plodova i ⅓ avokada.

Uključite orasasto u ishranu. Najbolje ih je prvo potopiti u filtriranje vodu i himalajski so kako bi zaštitili svoj digestivni trakt i uživali u njihovoj nutritivnih vrednosti.

Svakodnevno konzumirajte gorku hranu kao što su kakao, rukola, radiči, maslačak, patlidžan, cikorija, karfiol, endivija, brokoli, grejpfrut, limun, limet, đumbir, cvekla, artičoke. Ove namirnice stimulišu jetru da proizvodi žuč, a ćelije creva da proizvode enzime koji pomažu u razgradnji vaših obroka.

Prepustite se vlaknima! Cela zrna i mahunarke se lako i odlično vezuju za loše masti i holesterol, izvlačeći ih iz vašeg tela preko creva.

Dodajte hranu bogatu kalijumom u svoju ishranu. Odlične opcije uključuju avokado, lisnato povrće, paradajz, slatki krompir i banane.

Preskočite nefermentisane mlečne proizvode, rafinisani šećer, skrobnu hranu i bilo koju hranu koju ne podnosite i koja vam ne prija. Svaki od njih je ili povezan sa upalom i povećanjem telesne težine ili sa izazivanjem napada kamena u žuči.

Kurkuma ma antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju otoka žučne kese i poboljšavaju protok žuči.

Jedite uglavnom hranu biljnog porekla i birajte proteine kao što su mahunarke umesto teškog mesa.

Ove smernice se fokusiraju na uspostavljanje ravnoteže – što znači da treba da težite svim grupama hrane u umerenim količinama.

Pijte čaj od korena maslačka. Poznato je da ovaj koren podržava funkciju jetre i može da reguliše upotrebu žuči.