ŠTA SE DEŠAVA KAD UZIMAMO KONTRACEPTIVNE PILULE?

Autor: hormonska_veza2,

Evo surove istine – na pilulama ni jedna žena ne može optimalno da funkcioniše. Žensko telo je veoma delikatno i hormonski izbalansirano. Svaka žena je jedinstvena i različita, tako da jedna pilula ne odgovara svim ženama. Zato mnoge žene imaju strašne kontraindikacije sa jednom, ali ne toliko strašne indikacije sa drugom pilulom.

Sastavila sam pet glavnih informacija koje morate znati ako vam prepišu pilule kao rešenje nekog hormonskog problema, tj. ukoliko želite da se oslobodite dugogodišnje zavisnosti od ove droge. Namerno ih zovem drogom, zato što one maskiraju vaše simptome (ukoliko ih imate) i daju vam lažan osećaj da je sve u redu, dok mnoge hormonski uslovljene bolesti u pozadini napreduju, a da vi toga niste svesne.

  1. Pilula opasno utiče na vaš digestivni trakt. Sve žene koje sam upoznala koje su godinama uzimale kontraceptivne pilule, ili ih još uvek uzimaju, imaju neki oblik digestivnih problema. Da li je u pitanju veći ili manji problem, neki problem je u 100% slučajeva prisutan: redovna konstipacija, dijareja, nekontrolisano podrigivanje, gorušica, gasovi, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu… Sve više se govori o propusnom crevu kao načinu na koji se naš digestivni trakt bori sa izbacivanjem toksina iz organizma. Po nekim studijama rađenim 2012.godine, kontraceptivi su uzrok nastajanja zapaljenskih bolesti creva, kao što su hronova bolest i ulcerozni kolitis.
  2. Pilula takođe onemogućava pravilnu apsorpciju vitamina B, naročito B6, folne kiseline i vitamina B12. Takođe, ometa apsorpciju cinka i magnezijuma, tako da ako ste na piluli, nema potrebe da uzimate ove suplemente. Nizak cink dovodi do pojave akni pre ili posle uzimanja pilula.
  3. Može da vam se dopadne pogrešan partner ?!!! To je pravo otkriće! Navodno, normalno biramo partnere po različitostima, osim kada smo na piluli, kada biramo partnere na osnovu sličnosti. To kažu studije, a praksa mi govori da mnoge žene koje su izabrale partnera u vreme uzimanja pilule, menjaju drastično svoje mišljenje nakon prestanka uzimanja pilule, zato što odjednom, ne mogu da podnose miris svojih partnera! Zar to nije zastrašujuće? To je još jedan dokaz da smo na drogama koje uništavaju naša čula, osetljivost i sposobnost racionalnog sagledavanja situacije.
  4. Pilula uništava vaš libido! Ne samo da zaustavlja vašu ovulaciju, već vas čini nezainteresovanim za seks. Jetra proizvodi jedan protein koji se vezuje za testosteron i čini ga neaktivnim. Pilula pojačava stvaranje ovog proteina. Takođe, pilula provereno vodi ka suvoći vagine, i samim tim atrofiji mišića, koja često dovodi do steriliteta.
  5. Mnoge studije su dovele u vezu kontraceptivnu pilulu sa depresijom. Naročito je veliki broj registrovane depresije kod mladih devojaka, koje počinju sa kontraceptivnom pilulom kao tinejdžeri.