ŠTA JE TO SINDROM IRITABILNOG DEBELOG CREVA?

Autor: hormonska_veza2,

Možda ste čuli za sindrom nadraženog debelog creva (ili za sindrom iritabilnog kolona). U pitanju je termin koji označava brojne digestivne tegobe, koje nisu nimalo prijatne ni naivne.


Simptomi su bol i grčevi u stomaku, nadutost, sluz u stolici, nenormalni pokreti creva i dijareja ili zatvor.


ŠTA MOŽE DA GA UZROKUJE?


To mogu da budu razni spoljni faktori, kao i emocionalni stres, infekcije, netolerancija na određene namirnice ili držanje dijete, a takođe i unos lekova (npr. antibiotika). Nezavisno od uzroka, creva ispaštaju i javljaju se brojni simptomi.


KAKO PRIRODNO REGULISATI OVAJ SINDROM?


1. Pre svega, pobrinite se za mikrobiom (dobre bakterije u crevima)

Dobre bakterije u crevima su nam generalno vrlo važne, a naročito kod ovog sindroma. Unosite fermentisanu hranu, poput kefira i jogurta, kako biste nadoknadili mikroorganizme koji su vam potrebni. Artičoke, beli pasulj i špargla su takođe namirnice koje želite da uvedete u svoju ishranu i tako poboljšate zdravlje creva.


2. Pijte vodu

Svi znamo da nam je voda važna za sve procese u telu. Isto je i u ovom slučaju. Potrudite se da pijete što više vode i pomognete svom telu da lakše izbaci toksine i funkcioniše bolje.


3. Vežbajte

Vežbanjem ćete poboljšati cirkulaciju u digestivnom traktu, a to može da bude od velike pomoći kod sindroma iritabilnog debelog creva. Takođe, meditacija i joga se toplo preporučuju za umirivanje tela i duha.


4. Jedite pravilno

Pored unosa fermentisane hrane koju smo spomenuli, važno je i da unosite dosta vlakana (iz povrća, žitarica i mahunarki) i izbegavate prerađenu hranu, kao što su slatkiši, grickalice, pekarski proizvodi, sokovi i druga hrana koja će pogoršati stanje vaših creva.


5. Uočite šta vam je okidač za pojavu simptoma i izbegavajte ga

Možda je to kafa, mleko i mlečni proizvodi, cigarete, energetska pića… istražite i onda počnite da izbegavate to što vam smeta.


6. Jedite polako

Kada brzo jedete vrlo su velike šanse da ćete progutati mnogo vazduha, što će doprineti pojavi gasova u crevima. Takođe, kada nedovoljno žvaćete usporavate varenje hrane. U oba slučaja, ne pomažete svojim crevima i pogoršavate simptome koji su već ionako neprijatni.


Creva su vrlo važan organ iz više razloga. Važna su za imunitet, optimalan rad hormona i dobro zdravlje uopšte. Zato je i više nego značajno da vodimo računa o njima i trudimo se da im olakšamo posao koji obavljaju.