SERATONIN – HORMON SREĆE

Autor: hormonska_veza2,

Seratonin se prvenstveno smatra neurotransmiterom koji šalje signale i poruke i povezuje naše nerve. Međutim, seratonin je takođe hormon koji je odgovoran za naše emocije i naše raspoloženje. Proizvodi se u našem mozgu, crevima i u našoj krvi. 

Pošto ga možemo pronaći svuda u telu, smatra se da on igra važnu ulogu u našem telu i psihološkim funkcijama. Seratonin je važan činilac u stvaranju naših mišića, protok impulsa između naših nervnih ćelija kao i našeg dobrog zdravlja i zadovoljstva. Istraživanja su čak pronašla vezu između seratonina i metabolizma kostiju, proizvodnje majčinog mleka, obnavljanja jetre i deobi ćelija. Zaista fascinantno je gde sve nalazimo ulogu seratonina u telu. 

Proizvodnja ovog hormona najvećim delom je u našem mozgu i u debelom crevu. Čini se da je zdravlje creva dobilo veliku “popularnost” u poslednje vreme i dosta se o tome piše i govori u medijima. Sasvim opravdano, zato što kada govorimo o seratoninu on se 90% proizvodi u crevima, što ukazuje na direktnu vezu između našeg digestivnog trakta i našeg raspoloženja tj. mentalne stabilnosti. Posledično seratonin utiče na naše raspoloženje, socijalno ponašanje, apetit, spavanje, pamćenje, seksualnu želju i mnoge druge funkcije u našem telu. Sa druge strane usko je povezan sa strahovima, depresijom i ljutnjom. 

Jedan način da podignete nivo seratonina jeste dovoljno izlaganje suncu ili unos Vit. D, fizička aktivnost i pravila ishrana. 

Osim vaše probave, seratonin je odgovoran za vaše raspoloženje. Zato ga nazivamo hormonom sreće, i zajedno sa ostalim hormonima kao što su dopamin, endorfin i oksitocin vas čuva od anksioznosti i depresije. 

Jedna važna uloga seratonina je da se izlučuje na mestu gde ste se povredili i gde postoji otvorena rana. Tu sprečava krvarenje i pospešuje koagulaciju.

Seratonin nam priskače u pomoć ako smo pojeli nesto što je pokvareno ili toksično. Automatski dolazi do proizvodnje više seratonina kako bi se toksičan zalogaj kroz debelo crevo što lakše i brže izbacio iz organizma. Na taj način nas štiti i pomaže kod mučnine i nagona za povraćanjem. 

Istraživanja su dokazala da povišeni nivoi seratonina u kostima, mogu da povećaju vaš rizik od osteoporoze. Izuzetno je važno održavanje dobrog nivoa Vit. D, magnezijuma i kalcijuma kroz adekvatnu ishranu ili suplementaciju. 

Nizak nivo seratonina može da se odrazi na vaš libido i smanjenu seksualnu želju. 

KAKO DA PRIRODNO PROIZVEDEMO VIŠE SERATONINA?


Zimski period je vreme kada smo malo izloženi suncu, dnevna svetlost je ograničena a naročito ukoliko smo pod nekim stresom, naša produkcija seratonina bude svedena na minimum. Kako je najbolje uticati na ovaj hormon? Namirnice koje sadrže esencijalnu kiselinu triptofan mogu da pomognu u proizvodnji više seratonina. Trebalo bi uključiti:

1. Žitarice
Obiluju u Vitaminom B koji je neophodan za stvaranje seratonina. Tu spada braon pirinač, kinoa, proso.
2. Riba
Bogate triptofanom su losos, tunjevina, sardine, zubatac, iverak.
3. Piletina i ćuretina 
Najbolje ukoliko su iz domaćeg uzgoja, odlični su izvori triptofana.
4. Govedina, jagnjetina i jetra
Ove životinje obiluju aminokiselinama koje utiču na stvaranje seratonina.
5. Semenke i orašasti plodovi
Naročito važni su orasi ali i lanene semenke, semenke konoplje, suncokreta, bundeve, susama, badema i lešnika treba pojačati naročito u zimskom periodu. 
6. Ulja 
Masne kiseline su važne za proizvodnju seratonina. Najvažnije su Omega 3 masne kiseline koje možete unositi kroz konzumaciju ribe, oraha i lanenog ulja. Izbori Omega 6 masnih kiselina su ulje od semenki grožđa i suncokretovo ulje. Važno je koristiti kvalitetna, hladno ceđena ulja. 
7. Jaja 
Bogata su proteinima i sadrže amino kiseline i esencijalne masne kiseline. Naročito belanca utiču na proizvodnju seratonina. 
8. Voće
Voće kao što su banane, kivi, ananas, šljive, grejpfrut, mango i dinje utiču na stvaranje seratonina. Paradajz i avokado doprinose većem stvaranju seratonina u mozgu. 
9. Povrće
Kupusnjače su veoma važne, naročito ako imate neki drugi hormonski problem ili hormonski disbalans. Takođe pecite krompir u rerni sa kožom, kao i pečurke kako biste obezbedili sebi zadovoljstvo i dobre nivoe seratonina. 

Hormoni su kao jedan orkestar i čim jedan ispadne iz svoje ravnoteže ostali hormoni takođe stradaju i zato je važno voditi računa o svom zdravlju na svim nivoima i puno raditi na prevenciji da ne dođe do hormonskog disbalansa. Naročito su žene, sa svojim cikličnim hormonskim ritmom ugrožene u zimskom periodu. Za početak povedite računa o ishrani i pojačajte Vit. D a ukoliko imate već neke probleme najbolje je da potražite pomoć stručnjaka.