ŠEĆER I KAKO GA IZBEGAVATI

Autor: hormonska_veza2,

Većina nas mnooogo voli slatkiše i uživa u njima. Ali ne kaže se džabe da je sve dobro samo onda kad je umereno.

Suštinski, male količine šećera su vrlo efikasno zbrinute od strane našeg organizma, ali kada ga ima previše on brzo postaje otrov i vodi ka dijabetesu, srčanim bolestima, gojaznosti i hormonskom disbalansu.
Sve žlezde u našem telu su povezane, pa kada je jedna previše stimulisana – druga mora to da kompenzuje. Tako da, kada je pankreas predugo aktiviran posledično se smanjuje rad štitne žlezde i narušava se hormonska ravnoteža. Šećer zakišeljava nas organizam i pospešuje stvaranje zapaljenja u telu, tako da ga hronični bolesnici moraju izbegavati.
Evo nekih saveta kako da smanjimo unos šećera i budemo dugoročno mnogo zdraviji:
– Potrudite se da imate izbalansirane obroke bogate zdravim namirnicama. Gladovanje i preskakanje obroka dovode do toga da vam se “traži” slatko mnogo više nego inače, pa ga više i unosite. Ishrana bogata mastima vas čini duže sitim i ne osećate potrebu da grickate izmedju obroka.
– Birajte proizvode od integralnih žitarica umesto belog brašna, pirinča…itd. Oni se sporije vare, pa tako nema ni naglog skoka šećera u krvi.
– Idite na spavanje ranije. Ljudi imaju tendenciju da grickaju nešto nezdravo u kasnijim satima. Pored toga, bićete naspavani, puni energije i nećete imati potrebu za slatkišima narednog dana.
– Izbegavajte dugoročno prejedanje slatkišima. Šećer je supstanca od koje brzo postajemo zavisni i organizam je traži u sve većim količinama. Ako ga nekoliko dana izbegavate primetićete koliko vam ga organizam više i ne traži, jer se odvikao.
– Ako vam se jede slatko grickajte semenke, koštuničavo voće ili čak suvo (urme i slično) – iako sadrži šećer, zdravija je opcija u poredjenju sa preradjenim proizvodima
– Vežbajte – tako će vam se smanjiti nivo šećera u krvi, a bolje ćete i spavati i ceo ciklus će ići prirodnim tokom.
– Smanjite stres. Kada ste nervozni, skoči i šećer u krvi i odmah osećate potrebu da gricnete kocku čokolade. Ili malo više od toga.

Sve se može kad se hoće. Ako smanjite unos šećera osećaćete se dugoročno mnogo bolje i energičnije.