SAVETI ZA BOLJE ZDRAVLJE ŠTITNE ŽLEZDE

Autor: hormonska_veza2,

Teško je napraviti hijerarhiju kada je reč o važnosti pojedinih žlezda u našem organizmu, jer je jasno da je ceo organizam jedna kompleksna “mašinerija” sastavljena od mnogo delova. Svi delovi se medjusobno nadopunjuju i doprinose njegovom savršenom fukcionisanju. Ali sa druge strane, nećemo pogrešiti ako kažemo da je štitna žlezda (tireoideja) od presudne važnosti za naše dobro zdravlje. Ona preko svojih hormona koordinira našim celokupnim metabolizmom, radom srca i krvnim pritiskom, kao telesnom temperaturom. Sigurna sam da znate bar jednu osobu koja ima hipo ili hipertireoidizam i “muku muči” da održi balans u svom telu.
Zato vam danas pišemo o savetima za bolje zdravlje štitne žlezde. U pitanju su neke namirnice i suplementi koje možete usvojiti u svoju ishranu u ovu svrhu. Nadamo se da će biti od pomoći!
-Maka: koren make se često koristi za povećanje libida i plodnosti, ali takodje povoljno deluje na hipotalamus i hipofizu koji stimulišu lučenje tireoidnih hormona. Maka sadrži cink, vitamine B i gvoždje, a svi oni su značajni za pravilno funkcionisanje štitne žlezde.
-Brazilski orah: šaka brazilskih oraha dnevno obezbediće dovoljnu količinu selena, koji prevodi tireoidne hormone u njihovu aktivnu formu
-Jod: njegov nedostatak sprečava sintezu trijodtironina (jednog od dva najznačajnija hormona štitne žlezde). Kako je kuhinjska so jodirana, male količine u toku dana biće sasvim dovoljne da se zadovolje ove potrebe
-Cink: ovaj mineral nalazi se u semenkama bundeve, suncokreta i orasima. Odaberite šta najviše volite i grickajte za zdravlje svoje štitnjače
-Vitamin D: poznato je da osobe koje nemaju dovoljno ovog vitamina imaju povećanu sklonost ka razvoju Hašimotovog sindroma (autoimuna bolest sa smanjenom fukcijom tireoideje). Naš organizam ima mogućnost da sam proizvede ovaj vitamin, ukoliko se dovoljno izlažemo sunčevim zracima. Pola sata na suncu je sasvim dovoljno da se opskrbite adekvatnom dozom vitamina D.

Još samo nekoliko saveta i ideja kako da obezbedite optimalno zdravlje ove važne žlezde: unosite dovoljno zelenog lisnatog povrća, izbegavajte gluten, trudite se da se ne nervirate i ne dovodite sebe u stresne situacije i uvedite neku fizičku aktivnost u svaki dan.
Sve ovo će doprineti da štitna žlezda bolje radi i obezbedi optimalne uslove za najbolje moguće funkcionisanje organizma!