SAVETI ZA BOLJE ZDRAVLJE ŠTITNE ŽLEZDE

Autor: hormonska_veza2,

Lako je uočiti štitnu žlezdu kada proučavate strukturu ljudskog tela. To je ta žlezda u obliku leptira koja se nalazi na prednjem kraju vrata koja proizvodi hormone koji utiču na većinu naših metaboličkih procesa. Hormoni štitne žlezde kontrolišu metabolizam i takođe pomažu u regulisanju krvnog pritiska, otkucaja srca i telesne temperature. Poremećaj u proizvodnji hormona štitne žlezde može dovesti do poremećaja u rasponu od bezopasne uvećane žlezde (gušavost) do određenih karcinoma opasnih po život.

Kako poboljšati funkciju štitne žlezde
Dakle, kako možete hraniti svoju štitnu žlezdu? Određene namirnice i biljke, kao i zdrav način života, mogu pomoći. Evo nekoliko stvari koje možete da uključite u svoj dnevni režim kako biste osigurali optimalno zdravlje štitne žlezde.

 1. Maka
  Takođe poznat kao peruanski ginseng, koren make se tradicionalno koristi za jačanje seksualnog nagona i plodnosti. Takođe se kaže da poboljšava energiju i izdržljivost. Maka pomaže u balansiranju hipotalamusa i hipofize koji proizvode TRH ( hormon koji oslobađa tireotropin) i TSH (hormon koji stimuliše štitnjaču). Ovi hormoni regulišu nivoe tiroksina koji su od vitalnog značaja za opšte zdravlje. Maka takođe sadrži cink, vitamine B i gvožđe, koji su potrebni za optimalnu proizvodnju štitne žlezde.

 2. Brazilski orasi
  Plod brazilskog oraha poseduje brojne zdravstvene koristi ali se najviše izdvaja zbog bogatstva  selena kao namirnica koja reguliše rad štitne žlezde i deluje preventivno protiv malignih oboljenja. 


 3. Jod
  Jod je neizostavni deo dobrog funkcionisanja štitne žlezde. Većina ljudi unosi dovoljne količine joda u organizam putem israne, najčešće putem ribe i mlečnih proizvoda. Savet je da se koristi jodirana kuhinjska so.  Smatra se da pesticidi i aditivi iz hrane usporavaju apsorpciju joda koji ima sposobnost da iz organizma uklanja teške metale.

 4. Cink
  Povećajte potrošnju namirnica bogatih hranljivim sastojcima sa visokim sadržajem cinka. To uključuje seme bundeve, ostrige, rakove, jastoge, mahunarke, orašaste plodove, seme konoplje i suncokretovo seme. Cink je ključan za zdravlje štitne žlezde i potreban za sintezu tiroidnih hormona.

 5. Vitamin D
  Uverite se da su vaši nivoi sunčevog vitamina optimalni. Pored sunčeve svetlosti, dobri izvori vitamina D su losos, haringa, sardine, žumanca i pečurke. Vitamin D je ključni nutrijent i hormon koji deluje kao prekursor u regulaciji imunog sistema. Nedostaci vitamina D su povezani sa povećanim rizikom od Hašimotoove bolesti, autoimunog stanja koje je najčešći uzrok hipotireoze.

 6. Misli zeleno
  Zeleno lisnato povrće, sveže bilje i hlorofil pomažu u poboljšanju funkcije štitne žlezde. Popijte dozu hlorofila nakon buđenja kako biste povećali nivo energije i uklonili teške metale koji mogu inhibirati funkciju štitne žlezde. Zeleno lisnato povrće je takođe bogato gvožđem i drugim esencijalnim hranljivim materijama. Dodajte šaku lisnatog zelenila u svoje smutije.

 7. Izbegavajte gluten
  Izbegavajte gluten zato što pospešuje lučenje antitela štitnjače i stvara upale. Upalni procesi su odgovorni za ogroman broj neželjenih reakcija tela ali i bolesti.


 8. Upravljajte nivoima stresa
  Iako ne možete zaista da izbegnete stres, možete kontrolisati svoju reakciju na stresne situacije. Vaše nadbubrežne žlezde reaguju na stres, tako da su ključne u održavanju zdravlja štitne žlezde. Dodajte svakodnevnu praksu meditacije, joge ili pilatesa i provedite neko vreme u prirodi da se opustite i smanjite nivo stresa.

 9. Vežbanje
  Fizička aktivnost je neophodna za održavanje metabolizma i funkcije štitne žlezde na najbolji mogući način. Kada vežbate, uverite se da vaš režim uključuje trening snage, kardio, tegove i istezanje. Alternativno, možete se odlučiti za jogu, koja je takođe oblik vežbanja koji pomaže u smanjenju nivoa stresa. Da li ste znali da postoje određene joga poze koje posebno poboljšavaju zdravlje štitne žlezde?

Rezime
Uključivanje nekih, ako ne i svih ovih saveta može značajno poboljšati funkciju vaše štitne žlezde. Imajte na umu da je vaša štitna žlezda jedna od najvažnijih žlezda u telu, tako da zaista zaslužuje svu negu i pažnju koju joj možete posvetiti!