SAVETI I STRATEGIJE ZA ALKOHOL I POLICISTIČNE JAJNIKE

Autor: hormonska_veza2,

Postojanje policističnih jajnika ne znači da nikada ne možete uživati u piću, ali postoje neki koraci koje možete preduzeti da biste smanjili efekte koje će alkohol imati na vaše telo.

Saveti:

-Ne pijte na prazan stomak! Alkohol se apsorbuje mnogo brže kada je vaš stomak prazan. To znači da ćete brže osetiti efekte alkohola. Učinite sebi uslugu i pojedite nešto sa skromnom količinom masti i proteina pre nego što krenete u kafiće.

-Vodite računa o svojim lekovima – ako imate policistične jajnike, postoji velika šansa da uzimate metformin. Metformin i alkohol se uopšte ne mešaju dobro. Ovo je posebno slučaj ako često pijete puno alkohola ili preterano pijete (puno pijete u kratkim periodima). Ovi efekti uključuju izuzetno nizak nivo šećera u krvi, koji se naziva hipoglikemija, i stanje koje se zove laktacidoza.

-Držite se podalje od koktela ili mešanih pića – kokteli su šećerne bombe. Vino, pivo i destilovani alkoholi takođe su visokokalorični. Šećeri iz grožđa ili ugljeni hidrati iz žitarica mogu izazvati skok u nivou šećera u krvi kada su u višku.

Kako alkohol utiče na mene ako imam policistične jajnike?

Nered sa insulinom

– Konzumacija alkohola, posebno prekomerna, može smanjiti osetljivost na insulin. Takođe, alkohol povećava lučenje glukagona i drugih hormona koji podižu nivo glukoze. Ovo može dodatno uzrokovati fluktuaciju nivoa insulina.

Utiče na vašu plodnost


– Istraživanje je pokazalo da je velika konzumacija alkohola povezana sa menstrualnim nepravilnostima. Ove nepravilnosti uključuju anovulaciju (gde jajnik ne oslobađa zrelo jajašce) i ranu menopauzu. Pored toga, utvrđeno je da umeren do teški unos alkohola povećava rizik od spontanih pobačaja i raka dojke. Alkohol vam takođe može otežati trudnoću.

Oštećuje jetru

– Jetra na alkohol gleda kao na opasan toksin i trudiće se prvo da ga metaboliše. Pored toga, jetra će iskoristiti nakupljene zalihe antioksidanata i vitamina C da razgradi alkohol, ostavljajući vam nedostatak vitamina i minerala.

Može dovesti do dominacije estrogena

– Brojne studije otkrivaju da je unos alkohola zaista povezan sa povećanim nivoom estrogena. Policistični jajnici već uzrokuju neuravnotežen odnos estrogena i progesterona. Dakle, konzumiranje alkohola dodatno pogoršava ovu neravnotežu. Možda ćete primetiti da su vaši simptomi policističnih jajnika posebno gori nakon noći pijenja.

Ometa apetit

– Žene sa policističnim jajnicima već moraju da se suoče sa fluktuacijama apetita zbog povećanog nivoa testosterona. Istraživanja veruju da je za to krivo smanjeno lučenje holecistokinina (hormon digestivnog sistema koji stimuliše sekreciju digestivnih enzima pankreasa i žuči.) posle obroka. Holecistokinin posreduje u sitosti ili stanju sitosti. Smanjeni holecistokinin znači da ne dobijate signal da ste siti.

Može da iritira sluznicu creva

– Policistični jajinici su povezani sa sistemskom inflamacijom niskog stepena. A to može dovesti do disbioze creva ili neravnoteže dobrih i loših bakterija u crevima. Alkohol ovo samo pogoršava jer je iritant za delikatnu sluznicu creva. Ovo će takođe pogoršati vašu nadutost, čest problem sa kojim se suočavaju žene sa policističnim jajnicima.


Pogoršava trigliceride

– Iako je poznato da su umereni nivoi alkohola (posebno crvenog vina) pogodni za srce, alkohol može dodatno pogoršati nivoe triglicerida. Istraživanja pokazuju da konzumiranje alkohola čak i u malim količinama može povećati nivoe triglicerida.