RAZLIKA U ZNAČAJU MAGNEZIJUMA I MELATONINA ZA DOBAR SAN

Autor: hormonska_veza2,

Da li vas muči nesanica? Vrtite se po krevetu uveče i nikako da zaspite, do te mere da postajete nervozni i frustrirani?


Ako se prepoznajete u ovom opisu dobra vest je ta da postoji nešto što može da vam pomogne. Magnezijum i melatonin pomažu da lakše zaspimo i bolje spavamo.


Međutim, postoji razlika između magnezijuma i melatonina.


Koja je razlika?

-Magnezijum je MINERAL koji nam je neophodan za dobro zdravlje. Unosimo ga putem hrane ili suplemenata
-Melatonin je HORMON koji se prirodno stvara u našem organizmu od strane epifize i creva. I veoma je značajan za regulaciju sna i budnosti.


Iako finalno postižu isti efekat: olakšavaju nastupanje sna, bolje spavanje i lepši osećaj ujutru, poseduju različite mehanizme kojima to postižu.


Razlike u mehanizmima dejstva magnezijuma i melatonina


Magnezijum aktivira parasimpatički deo nervnog sistema (zadužen za odmor i varenje) i prigušuje nervnu aktivnost.


Nivoi magnezijuma i melatonina su uvek pridruženi.
To suštinski znači: nizak nivo magnezijuma=nizak nivo melatonina – budni smo. Visok nivo magnezijuma=visok nivo melatonina – spavamo.


Melatonin ima moć da prirodno prebaci naše telo u fazu spavanja. On se normalno luči tokom noći, kada i počinje da nam se spava, a lučenje se smanjuje ujutru i tada se budimo.


Tokom dana imamo vrlo malo melatonina, pa obratite pažnju da, ukoliko uzimate suplemente melatonina, ih uvek unesete 90 minuta pre spavanja. Tako će melatonin “imati vremena” da stigne u krvotok i uspava nas.


Razlika u snu


Studije su pokazale da magnezijum obezbeđuje da se ujutru probudimo odmorni i osveženi. Postoje neke naznake da magnezijum može da utiče i na dužinu REM faze (kada sanjamo).


Melatonin takodje omogućava da se probudimo odmorni, a takođe popravlja kvalitet sna i smanjuje umor i pospanost u toku dana. I melatonin takođe utiče na dužinu REM faze sna.


Pre uzimanja suplemenata se uvek posavetujte sa stručnjakom da biste videli šta je najbolje za vas. Ne uzimajte suplemente napamet.


Da zaključimo: i magnezijum i melatonin pomažu kod sna, ali na različite načine, pa je važno da ih ne mešamo.