RAZLIKA IZMEĐU POLICISTIČNIH JAJNIKA (PCO) I SINDROMA POLICISTIČNIH JAJNIKA (PCOS)

Autor: hormonska_veza2,

Ciste na jajnicima, začuđujuće, nisu glavna karakteristika SINDROMA policističnih jajnika.


Zapravo, otprilike 20% žena koje nemaju ovaj sindrom imaju policistične jajnike, dok 30% žena sa PCOS uopšte nema ciste.


GLAVNE RAZLIKE IZMEĐU PCO I PCOS


-Kod policističnih jajnika (PCO) postoji više od 25 cisti na svakom jajniku, koje se mogu primetiti tokom ultrazvuka
-Kod PCOS se mogu, ali i ne moraju pojavljivati ciste
-Ukoliko se ultrazvukom utvrdi prisustvo policističnih jajnika, pri čemu su povezani sa neredovnim ciklusima, aknama i/ili poremećajima nivoa šećera u krvi, vrlo je važno da se ne zaustavi samo na dijagnozi PCO, nego su potrebni i dalji testovi.


Vrlo često se postavlja pogrešna dijagnoza PCO ili PCOS (međusobno se zamenjuju) kada se postavljanje dijagnoze bazira na prisustvu cisti.


Šta su ciste? U pitanju su šupline ispunjene tečnošću koje se pojavljuju na jajnicima.


U većini slučajeva su te ciste su zapravo folikuli na jajnicima koji rastu svakog meseca, kao deo ovulacionog ciklusa. Poznate su kao funkcionalne ciste na jajnicima i vrlo su česte u reproduktivnom periodu.


Većina ovih cisti je bezopasna i nestaju same od sebe. Ali činjenica je da mogu da postanu veoma velike, pri čemu dolazi do pucanja i oštećivanja jajnika. Takođe mogu biti pune krvi (takozvane čokoladne ciste) koje se javljaju kod žena obolelih od endometrioze. Zato je važno kontrolisati ih, kao i postaviti pravilnu dijagnozu.


Ukoliko su ciste prisutne, ne može se odmah dijagnostikovati PCOS!


Ako imate neke tegobe konsultujte se sa lekarom i proverite da li je sve u redu. Ukoliko imate utisak da se nešto dešava u vašem telu, postoji velika verovatnoća da je to istina. Čuvajte se i vodite računa o svom zdravlju!