PROBIOTICI I PREBIOTICI

Autor: hormonska_veza2,

Naša creva su (kao i svaka druga površina našeg tela) pokrivena mikroogranizmima, i to uglavnom dobrim bakterijama. Ovi organizmi čine jedan mali ekosistem koji se naziva mikrobiom.


Mikrobiom je VEOMA važan za naše zdravlje u svakom mogućem pogledu, počevši od imunog sistema, pa do mentalnog zdravlja.
Mogli bismo da kažemo da su ove bakterije možda i najvažnije za naše zdravlje. Ako su one zdrave i mi smo zdravi.


Postoje dva glavna načina na koje možemo da utičemo na bakterije i samo zdravlje naših creva.

  • Dodavanjem živih mikroorganizama direktno u naš organizam (to su tzv probiotici)
  • Pružanjem pomoći već postojećim bakterijama tako što ćemo im davati hranu koju “vole” (prebiotici)


PROBIOTICI


U pitanju su živi mikroorganizmi koji mogu biti pronadjeni u bakterijama i gljivicama. U većim količinama prisutni su u fermentisanoj hrani (npr. jogurtu i kefiru) i raznim suplementima.


Možemo da kažemo da su to prijateljske bakterije koje su nam jako važne da bismo bili zdravi.


PREBIOTICI


U cilju da održimo naše dobre bakterije u životu i obezbedimo im optimalno funkcionisanje, neophodno je da unosimo preobiotike.


U pitanju su vlakna, tj. materije koje su po sastavu ugljeni hidrati, a koje mi ne možemo da svarimo. I tako oni postaju hrana za bakterije u crevima i stimulišu njihov rast i razvoj.


Gde možemo da ih pronadjemo? U raznom voću i povrću, kao i integralnim žitaricama. Uglavnom kada pričamo o prebioticima mislimo na dijetna vlakna tipa oligosaharida. Tako da to nije samo jedna vrsta materija, nego cela jedna grupa koja podrazumeva fruktooligosaharide, inulin i slično.


SAVETI KAKO DA UNAPREDITE ZDRAVLJE CREVA


  1. Dodajte probiotike u ishranu (jogurt, kefir, miso i slično)
  2. Na dnevnom nivou unosite hranu koja je bogata prebioticima (npr. banane, crni luk, špargla, ovas, beli luk, laneno seme, paradajz, zeleno lisnato povrće…


Vodite računa o zdravlju svojih dobrih bakterija u crevima, a one će zauzvrat vama obezbediti zdravlje celog organizma!