PREPOZNAJTE ZNAKOVE OVULACIJE

Autor: hormonska_veza2,

Kako da znam da ovuliram? Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju mnoge žene. Ukoliko pratite znakove koje vam šalje vaše telo, moći ćete tačno da odredite kada ovulirate. Evo koji su ključni pokazatelji:

1. Promene cervikalne tečnosti

2. Promene bazalne temperature

3. Bol tokom ovulacije i / ili nadimanje

Promene cervikalne tečnosti

Kako estrogen gradi i stimuliše grlić materice, cervikalna tečnost počinje da poprima vlažniju konzistenciju, često izgledajući pastozno, kremasto ili poput losiona.

Pripremajući se za spermu, vaša cervikalna tečnost se transformiše u ono što je poznato kao plodno kvalitetna cervikalna tečnost, postajući bistra (odnosno prozirna) i viskozna (zamislite sirovo belance) i vrlo elastična ili vrlo mokra i vodenasta.

Promena bazalne temperature

Bazalna telesna temperatura jeste čovekova jutarnja temperatura.

Pre ovulacije, jutaranja temperatura biće vam niska, često negde između 36,11 do 36,5 stepeni Celzijusa.

Dan ili dva nakon ovulacije, temperatura će vam obično porasti za najmanje dve desetine stepena i ostati povišena do pred sledeći period.

Post-ovulacijske temperature obično porastu na 36,55 stepeni Celzijusa, ili više. Ovo je uzrokovano proizvodnjom hormona koji indukuje toplotu progesterona.

Bol tokom ovulacije i / ili nadimanje

Ovaj bol bi trebalo da bude nešto intenzivniji od žiganja / probadanja, a ne poput bola zbog kojeg biste pozvali hitnu pomoć. Nadimanje je takođe prilično česta pojava, ali ne bi trebalo da vam smeta u velikoj meri. Ako osetite jači bol ili učestalije nadimanje, najbolje je da se posavetujete sa stručnjakom.