PITANJA KOJA SU VAM PREVIŠE NEUGODNA DA POSTAVITE SVOM GINEKOLOGU

Autor: hormonska_veza2,

Većina žena ima spisak pitanja koja su joj previše neugodna da bi ih postavila svom lekaru. Pojedine žene čak veruju da verovatno nije u redu postavljati određena pitanja ginekologu i da za to služe prijatelji. Međutim, ponekad informacije koje ste dobili od svoje najbolje prijateljice zaista nisu pravi odgovor. Stoga, evo stručnog pojašnjenja najčešćih nedoumica u vezi sa intimnim zdravljem, a koje ne smete da postavite svom ginekologu:

1. Koliko seksualnih partnera sam imala?

Niko, uključujući ginekologe, ne može reći koliko ste seksualnih partnera imali. Vagina je moćan i elastičan organ. Tokom seksa se rasteže, ali se nakon seksa uvek vraća u prvobitno stanje. Međutim, vagina se malo opusti nakon vaginalnog porođaja, ali to je slabo primetno. Ponekad biste to mogli da uočite umetanjem tampona koji uvek koristite. To međutim ne znači da će jednostavno skliznuti. To samo znači da tampon ne bi stajao tako čvrsto kao pre. Za to služe Kegelove vežbe!

2. Zašto moj sekret ponekad ima intenzivan miris?

Blag miris vašeg sekreta je normalan. Zapravo, ovo je znak zdrave vagine. Sekret je rezultat hormonalnih promena koje se obično dešavaju tokom vašeg ciklusa. Ali ako je miris jak, poput mirisa ribe, ili ako ima teksturu svežeg sira, dobra bi bilo da se pregledate. To mogu biti gljivične infekcija, ili čak polno prenosiva bolest.

3. Da li jedenje određene hrane utiče na vaginalni miris?

Neke studije povezuju jako mirisnu, ili začinjenu hranu sa promenama u vašem vaginalnom mirisu. Hrana poput kafe, crnog luka, belog luka, mesa, mlečnih proizvoda i jakih začina može malo promeniti vaš vaginalni miris. Pokušajte da smanjite ovu hranu i zamenite je sa više integralnih žitarica, voća i povrća kako biste dobili blaži miris. Izbacujte ove namirnice polako, jednu po jednu, i uvidećete koja izaziva neželjene mirise.

4. Da li je normalno imati osećaj mokrenja tokom seksa?

Nagon za mokrenjem tokom seksa je vrlo čest. A postoji više razloga zašto bi se to moglo desiti. Tokom seksa, kada penis prodire u vaginu, takođe vrši pritisak i na bešiku. Ako mislite da ste se upiškili (obično se dešava nakon trudnoće), verovatno treba da ojačate karlične mišiće. Drugi razlog bi mogao da bude pogrešno čitanje znakova i zapravo nije poriv za mokrenjem. To bi mogla da bude ženska ejakulacija tokom orgazma. Zapravo, jedno istraživanje je pokazalo da neke žene izbacuju tečnost sličnu ejakulaciji muškaraca.

5. Kako da zaustavimo gasove iz vagine koji se dešavaju nakon seksualnog odnosa?

Gasovi u vagini su sasvim normalna telesna funkcija i uopšte ne bi trebalo da vas brine. To je samo zarobljeni vazduh koji nastaje tokom seksa. Ali to uopšte ne šteti niti je bitno samo po sebi. To se može dogoditi i tokom vežbanja. Postoji li način da se to zaustavi? Ne baš. Neke žene ubace tampon da spreče ulazak vazduha. Ali to zaista nije potrebno i ne bi trebalo da vas bude sramota zbog toga.

6. Kako zaustaviti bubuljice u stidnom području?

Ginekolozi kažu da bubuljice ne bi trebalo da vas brinu, one su zapravo rezultat upotrebe brijača. Prestanite da koristite brijač neko vreme kako biste zaustavili infekciju, ili osip. Ako zaista želite da se otarasite stidnih dlačica, vosak je bolji izbor.

7. Zašto osećam svrab tokom perioda?

Tokom perioda, pre menstruacije, u vašim donjim regionima se mnogo toga događa. Ako osećate svrab neposredno pre menstruacije, to može da znači da se vaši hormoni „bude“ i to može umanjiti nivo estrogena. To rezultira suvoćom vagine i na kraju svrabom. Sa druge strane, ako primećujete svrab tokom menstruacije, to bi mogla da bude alergijska reakcija na tampon. Ako primetite da svrab ne prolazi, obratite se lekaru kako biste izbegli infekcije.

8. Može li nešto zaista da se izgubi u vagini?

Zaista ne možete izgubiti nešto u vagini. Ali određene stvari mogu da se zaglave tamo dole i moraćete da manevrišete prstima kako biste ih izvukli, ili možete posetite svog ginekologa. Najčešće se zaglave kondomi i tamponi.