NOVI TRAG U RAZUMEVANJU ENDOMETRIOZE, BOLNE I NEDOVOLJNO RAZUMLJIVE BOLESTI

Autor: hormonska_veza2,

Nedavna istraživanja ukazuju na moguću vezu između endometrioze, hronične bolesti koja uzrokuje velike probleme zbog potencijalno jakih bolova, i bakterija koje se često nalaze u ustima i gastrointestinalnom traktu.

Endometrioza već godinama zbunjuje lekare. Ova stanje pogađa otprilike 10% žena širom sveta. Naučnici su razmatrali moguće okidače, ali za sada je osnovni uzrok uglavnom nepoznat, što znači da su opcije lečenja ograničene.

Ovo je revolucionarna vest. Naučnici iz Japana su prošle nedelje objavili najnovije istraživanje na temu kako nastaje endometrioza. Analizirali su uzorke brisa vagine kod 155 žena – 76 zdravih žena i 79 žena sa endometriozom. Utvrdili su da je 64% žena sa endometriozom testirano pozitivno na bakterije iz roda fusobacterium u svojoj materičnoj sluznici, dok manje od 10% zdravih žena nosi te bakterije tamo.

Nakon prvog otkrića, istraživači su koristili mišje modele kako bi dalje istražili tu vezu. Ustanovili su da se endometriotske lezije povećavaju nakon što su miševima ubrizgali fusobakterije. Kada su miševima davali antibiotike, broj i težina lezija su se značajno smanjili.

Neki sojevi fusobakterija su bezopasni, dok drugi mogu izazvati ozbiljne infekcije kod ljudi. Fusobakterije su povezane s oralnim bolestima poput parodontitisa i tonzilitisa, ali ovo je prvi put da su ove bakterije povezane sa problemima u ženskom reproduktivnom sistemu.

Yutaka Kondo, jedan od autora studije i onkološki biolog opisao je ovo otkriće kao revolucionarno u oblasti zdravstvene zaštite žena.

Ranije niko nije povezivao nastanak endometrioze sa bakteriološkom infekcijom, ovo je senzacionakno otkriće”, rekao je Kondo.

Endometrioza je stanje u kojem se tkiva slična tkivima unutrašnjeg sloja materice razvijaju izvan same materice. Lezije izazivaju izuzetno bolne menstrualne grčeve i probleme sa varenjem, a mogu dovesti i do neplodnosti. Prethodna istraživanja su pripisivala ovu bolest retrogradnoj menstruaciji, genetskoj predispoziciji ili hormonima, iako niko ne zna tačan uzrok.

Kontracepcija, hormonska opcija koja zaustavlja menstruaciju, jedan je od načina lečenja endometrioze. Međutim, delotvorna je samo dok osoba uzima pilule. Nakon prestanka uzimanja lekova radi pokušaja začeća, bol se ponovo javlja. Budući da 30 do 50 posto osoba sa endometriozom ima problema sa neplodnošću, često će provesti mesece pokušavajući da ostanu u drugom stanju živeći u izuzetnoj boli.

Čest način “lečenja” endometrioze je odstranjivanje reproduktivnih organa.

“Medicina samo pokušava da prekrije problem”, rekla je Allison K. Rodgers, reproduktivni endokrinolog u Centrima za plodnost u Ilinoisu, koja nije bila uključena u studiju.

“Mogu vam dati lekove koji zaustavljaju menstruaciju; mogu vam dati kontraceptivne pilule; mogu vam dati lekove protiv bolova; mogu to izrezati hirurškim putem”, rekla je. “Ali još uvek nismo otkrili zašto, a kada to otkrijemo, moći ćemo da razvijemo ciljane pristupe lečenju.”

Kondo ističe da iako iz ovog novog istraživanja ne mogu proisteći definitivni tretmani, nada se da će otkriće pokrenuti istraživanje drugih potencijalnih terapija.

Ako se ovo zaista pokaže tačnim i za druge pacijente, vredno je istražiti mikrobiom pacijenata sa endometriozom iz veće populacije i proceniti da li postoji kombinacija različitih infektivnih agenasa koji izazivaju upalu i izazivaju promene u tkivu koje se ponašaju kao endometrioza.

Istraživači napominju da je uzorak malog obima i da rezultati studije ne bi opravdavali automatsko propisivanje antibiotika pacijentima za lečenje endometrioze.

Ipak, takođe opisuje rezultate kao “uzbudljive, iako su u ranoj fazi”. Ona i drugi stručnjaci veruju da je to polazna tačka za dalja istraživanja.

“Studije poput ove su uzbudljive – od hiljadu, verovatno samo jedna dovede do velikog otkrića”, rekla je Rodgers. “Ali kada budemo mogli da shvatimo zašto se kod nekih ljudi endometrijske ćelije ponašaju neobično, moći ćemo da identifikujemo ciljeve za lek.”