MIOMI NA MATERICI I KAKO IH TRETIRATI

Autor: hormonska_veza2,

Miomi se smatraju najčešćim dobroćudnim tumorima u ginekologiji. Najčešće se javljaju na miometrijumu koji prestavlja središnji mišićni sloj materice. Ovi tumori često ne daju nikakve simptome, a otkrivaju se rutinskim pregledom ginekologa, kao i ultrazvukom ili magnetnom rezonancom. Ukoliko pak daju simptome to su uglavnom vaginalno krvarenje, produžene obilne menstruacije, zatvor, bol u ledjima, bol pri odnosu, itd.


Na svu sreću, miomi veoma retko (u manje od 1 posto slučajeva) prelaze u malignu formu. Medjutim, to ne znači da ne treba da se tretiraju na adekvatan način. Mali miomi se tretiraju lekovima, veliki odstranjuju hirurškim putem, ali postoje brojni načini na koje možete da pomognete sebi kod tegoba koje miomi izazivaju i popravite svoje zdravstveno stanje.


Pre svega tu su razne biljke koje su vrlo delotvorne, poput: Hajdučke trave, virka, nevena, a tu je i opšte poznata kombinacija čuvarkuće i meda. Ona se koristi, ne samo za miome, nego i kod formiranja cisti.
Kada je ishrana u pitanju poželjno je izbaciti zasićene masti, rafinisani šećer (dakle, što manje pržene hrane i slatkiša), brašno, alkohol i mlečne proizvode.


Kako je poznato da uvećanju mioma doprinosi povećan nivo estrogena preporučujemo i umerenu fizičku aktivnost koja će izbalansirati te nivoe.