MIKROBIOM KOŽE

Autor: hormonska_veza2,

Da li ste znali da uz mikrobiom vašeg creva vaša koža ima i sopstveni mikrobiom?

Mikrobiom je skup svih bakterija, virusa i gljivica koje žive na vašoj koži ali i u celom organizmu! I može se reći da je to najgušće naseljeno mesto na svetu –  na 1cm kvadratnom se nalazi oko milion mikroba! Problemi sa kožom imaju ogromnu korelaciju sa hormonskom neravnotežom kod žena. Hormoni mogu izazvati prekomernu proizvodnju sebuma u ​​koži, što blokira pore na začepljenoj koži, a mogu se razviti akne ili velike pustule.

Kao i mikrobiom creva, podjednako je važno da se mikrobiom kože redovno hrani i podržava. Mikrobiom kože je sada pod većim stresom i pritiskom nego ikada ranije, zbog povećanja toksičnih proizvoda za telo, proizvoda za šminkanje, sredstava za pranje tela i losiona za telo. Sredstva za dezinfekciju ruku su takođe glavni krivci, jer ova toksična sredstva za dezinfekciju ubijaju ne samo loše bakterije, već i dobre bakterije!

Ono što bi trebalo znati, to je da svaki čovek na ovom svetu ima svoj specifičan mikrobiom kože. Isto kao što je slučaj sa otiskom prsta.

Zašto je bitan mikrobiom kože?

Svi “stanovnici” naše kože su tu prirodno i imaju svoju ulogu. Uloga im je da grade imunitet tela i organizma i kože koja je ujedno najveći organ kod čoveka!

Dobre bakterije koje žive na našoj koži, u njoj pa čak i ispod nje se svakodnevno bore sa lošim bakterijama i virusima koji napadaju i narušavaju zdravlje.

Na primer, naš mikrobiom na dnevnom nivou uništi veliki broj gljivica koje izazivaju gljivični dermatitis, gljivične akne ili seboreični dermatitis. Uništavaju bakterije koje izazivaju upale i velike akne i koje razaraju folikule dlačica na koži. Poenta je da naš mikrobiom štiti i služi koži (i telu) za održavanje optimalnog zdravstvenog stanja organizma.

Kada se desi da loše bakterije preovladaju i razbukte uz svoje dejstvo dolazi do upala, crvenila, svraba, perutanja kože lica kao i tela, različitih problema koji se moraju lečiti uz nadzor doktora!

Zato je jako važno negovati svoju kožu i sve njene mikrobiomne stanovnike. Zamislite da je vaša koža 2m kvadratna plodnog zemljišta koje morate redovno održavati da bi negovao i uzgojio dobre bakterije koje rade u službi lepote i zdravlja!

Imajući to na umu, prvo treba da znate da je prirodna kozmetika uvek dobar izbor za negu kože.

Nega poremećenog mikrobioma kože

Sada postoji toliko sjajnih netoksičnih alternativa za negu kože i važno je da ih koristite kako biste osigurali integritet i snagu mikrobioma vaše kože.

Neki zaista sjajni načini za negovanje mikrobioma kože uključuju korišćenje netoksičnih proizvoda za lepotu, telo i dom. Sama ova promena neće imati samo veliki pozitivan uticaj na mikrobiom vaše kože, već i na vaše opšte blagostanje. Začudili biste se kako koža prepoznaje i prihvata ono što joj odgovara, samo treba redovno da osluškujete njene poruke.

Redovno hidriranje kože je još jedan odličan način da negujete mikrobiom kože. Stvari kao što su kokosovo i ulje makadamije su odlične, jer daju dobrim bakterijama prelepu hranu za hranjenje i napredovanje.

Dodavanje terapeutskog fermentisanog kokosovog jogurta u mlaku kupku je još jedan odličan način da negujete mikrobiom kože.

Napravite sopstveni toner koristeći 1 šolju vode, 2 kašike jabukovog sirćeta i ¼ šolje kokosovog kefira. Ovaj recept za toner je super hranljiv za kožu i doneće blistav ten, a istovremeno će ubiti sve “gadne bube” na koži.

Šta narušava mikrobiom kože?

Ovde je spisak poprilično dug, i spomenućemo sve što može da utiče na disbalans flore kože da bi znali kako to da popravimo!

  • jaki preparati za negu kože
  • ishrana
  • stres
  • preterana ili neadekvatna upotreba antibiotika
  • spoljašnji faktori

Druga važna stvar je da vaša koža odražava vaše unutrašnje zdravlje, a posebno zdravlje vašeg eliminacionog sistema.

Poboljšanjem vašeg digestivnog zdravlja, a posebno funkcije jetre, koža počinje da zrači. Najjednostavniji i najefikasniji način da to uradite je da uključite prirodnu probiotičku hranu i jedete čistu ishranu bez prerađene hrane i hemikalija.

Negovanje mikrobioma vaše kože je fantastičan način da poboljšate i održite fantastično zdravlje i higijenu kože. Kada je u pitanju zdravlje mikrobioma vaše kože, imperativ je da se istovremeno bavite i spoljašnjim i unutrašnjim zdravljem za najbolje rezultate.