METABOLIZAM HORMONA I KAKO GA POBOLJŠATI PRIRODNIM PUTEM

Autor: hormonska_veza2,

Metabolizam hormona (razgradnja i izlučivanje hormona) je proces kojim telo eliminiše hormone iz organizma.

Zašto je toliko važno? Ako ne razgradite i ne izlučite hormone u potpunosti, oni se ponovo apsorbuju u krvotok putem sistema za varenje. To može stvoriti dvostruki i trostruki efekat ovih hormona, budući da su hormoni glasnici.

Hormoni telu govore šta da radi u određenim trenucima. U slučaju estrogena, on govori telu da gradi ćelije i priprema se za ovulaciju. Ako je poruka konstantno stimulativna, može doći do prekomernog rasta tkiva, fibroida, zadržavanja tečnosti, povećanja telesne težine, krvarenja i problema sa raspoloženjem.

Većina hroničnih hormonskih poremećaja ne razgrađuje hormone dobro, bilo zbog genetskih uticaja ili faktora životnog stila. Na primer, alkohol povećava cirkulišuće hormone za 200% jer jetra se pre svega fokusira na metabolizam alkohola, pre nego na metabolizam hormona. Šećer ima sličan efekat oštećenja jetre.

Žene sa hroničnim hormonskim poremećajima uglavnom imaju genetsku predispoziciju za lošu metabolizaciju hormona.

Žene u perimenopauzi su posebno podložne povišenim nivoima estrogena jer se progesteron prirodno smanjuje 5 godina pre menopauze. To ostavlja estrogen neobuzdanim, što je glavni okidač za obilna krvarenja.

Zamena progesterona je privremeno rešenje koje dodatno otežava telu da proizvodi sopstveni progesteron, što može dovesti do teške menopauze. Mnogo je bolje podstaći telo da samo proizvodi svoj progesteron putem nadbubrežnih žlezda, što je prirodan proces.

Jetra

Jetra je prva stanica za metabolizam hormona. Hormoni se izlučuju u krv da bi delovali kao glasnici. Kruže krvotokom u potrazi za receptorima hormona na koje se vezuju. Telo izlučuje različite hormone u različito doba dana, tokom menstrualnog ciklusa i tokom životnih događaja kao što su pubertet, trudnoća i menopauza. Ti hormoni bi trebali da prođu kroz jetru i razgrade se na manje metabolite, da bi se dalje razgradili i izlučili putem sistema za varenje.

Postoje tri glavna putanja detoksifikacije u jetri: metilacija, konjugacija i glicinacija. Hormoni uglavnom prolaze kroz proces metilacije i konjugacije.

Mnoge žene takođe imaju gen MTHFR koji smanjuje njihovu sposobnost metilacije u jetri.Često viđamo žene sa oštećenom funkcijom jetre i masnim jetrama, bez ikakve istorije konzumiranja alkohola. Glavni razlog za to je skriveni šećer u hrani. Veoma je lako uneti 50 do 100 kašičica šećera dnevno, a da toga nismo ni svesni. Ova količina šećera oštećuje jetru jednako kao i prekomerna konzumacija alkohola.

Postoji mnogo prirodnih lekova koji mogu pomoći u poboljšanju funkcije jetre. Dobro poznati biljni lekovi poput mlečnog čička, maslačka i artičoke koriste se decenijama od strane naturopata za stimulisanje funkcije jetre. Aminokiseline poput metionina, cisteina i taurina takođe mogu pomoći u poboljšanju puteva jetre.

Jedan od najefikasnijih prirodnih lekova je Di-Indol-Metan (DIM). Ova prirodna jedinjenja se nalazi u krstašastom povrću, posebno u klicama brokolija. Konzumiranje zelenog soka svakog dana može pomoći, a DIM se može nabaviti i u obliku suplementa.

Varenje

Nakon što jetra razgradi hormone na manje molekule, uloga digestivnog sistema je daljnja razgradnja i eliminacija ovih hormona, inače mogu biti ponovo resorbovani u krvotok. Ako jetra ne obavlja svoju ulogu, a ni sistem za varenje, tada dolazi do dvostrukog i trostrukog delovanja ovih hormona.

Međutim, proces nije samo eliminacija. Raznolikost mikrobioma igra važnu ulogu. Identifikovano je preko 60 crevnih bakterija koje su klasifikovane kao “Estrobolom” (bakterije koje utiču na nivoe estrogena).

Istraživanje je još uvek veoma novo, međutim, pokazalo se da ove bakterije utiču na nivoe beta-glukuronidaze i glukozidaze – enzima koji povećavaju ili smanjuju apsorpciju estrogena u crevima. Iako još nisu identifikovane, isti proces se odnosi na sve hormone koje telo proizvodi.

Interesantno je da ishrana utiče na aktivnost ovih enzima. Ishrana bogata proteinima je pokazala da povećava nivo cirkulišućeg estrogena, dok biljna ishrana hrani korisne bakterije koje smanjuju nivo estrogena.

Rezime

Ako ne metabolišete hormone efikasno, ovi nemetabolisani hormoni će imati sekundarni uticaj, koji ne samo da utiče na tkiva, već dovodi do konfuzije u centru kontrole hormona. Ako uzimate i sintetičke hormone, to je recept za katastrofu za vaš endokrini sistem. To je jedan od glavnih razloga zašto toliko žena ima probleme sa štitnom žlezdom, nadbubrežnim žlezdama i šećerom. Telo je povezano na svaki mogući način.

Gotovo svako hormonalno stanje pre menopauze može imati koristi od poboljšanog metabolizma hormona.