METABOLIČKI TIP PROBAVE

Autor: hormonska_veza2,

Svaki pojedinac je jedinka sa posebnim potrebama, pa i kad je u pitanju ishrana. Kad je ona zasnovana na ličnim potrebama, može da bude od velike pomoći za celokupno zdravlje. Da biste ishranu mogli da prilagodite svojim potrebama, treba da znate koji je vaš tip probave. Ako znate tip, možete da naslutite koja hrana, suplementi i faktori životnog stila mogu da pomognu da se osećate zdravo i dobro

Primarni simptomi osoba koje imaju metabolički tip probave su povezani sa njihovim hormonima, pa su od uticaja endometrioza , sindrom policističnih jajnika (PCOS), predmenstrualni sindrom (PMS), neredovni ciklusi, nesanica ili poremećaji u funkciji štitne žlezde. S obzirom na to da je zdravlje creva povezano sa metaboličkim zdravljem, ove osobe neretko imaju i metaboličke neravnoteže, poput neželjenog debljanja, umora i problema sa povišenim šećerom u krvi. Takođe je važno napomenuti da je veza između hormona i crevnog mikrobioma dvosmerna.

Kako nastaje metabolički sindrom?

Metabolički sindrom najčešće je uzrokovan pogrešnim načinom života. Izloženost stresu, neredovna i nepravilna ishrana, neaktivnost, nedostatak sna samo su neke od stvari životnog stila modernog čoveka. Smatra se da upravo takav životni stil pridonosi sve većoj učestalosti metaboličkog sindroma. Preterani unos rafiniranih ugljenih hidrata zasićenih masnoća i trans-nezasićenih masnih kiselina (poreklom iz margarina i delimično hidrogeniranih ulja) tokom dužeg perioda može uzrokovati povišen nivo holesterola, triglicerida i insulina.

Kako se boriti protiv metaboličkog sindroma?
Smanjenje telesne mase, odnosno smanjen energetski unos, prva je mera u lečenju metaboličkog sindroma protiv kojega se treba boriti istovremeno na više nivoa.Preporučen režim ishrane

– Osnovna dijeta mikrobioma creva;
– paleo ili peganska dijeta;
– kratkotrajna dijeta sa manje ugljenih hidrata, a više proteina i više masti.


Dodaci ishrani

Nekoliko mogućih korisnih dodataka su hranljive materije koje podržavaju dobar nivo šećera u krvi, kao što su magnezijum, cink, metilirani vitamini B, taurin, karnozin, R-lipoična kiselina, hrom, molibden. Neophodan je i unos vlakana, zatim cvekle, đumbira, čička i maslačka. Ovim osobama pogoduje i ekstra devičansko ulje jetre bakalara, kurkumin, ružino ulje i vitamin D.