MENSTRUALNI GRČEVI I KAKO IH UBLAŽITI

Autor: hormonska_veza2,Opet oni dani u mesecu… Za mnogo žena to znači samo jedno: bol, bol, i još bola.


Zašto se javljaju grčevi? U suštini, najjednostavnije rečeno – bol se javlja usled povećane inflamacije i smanjene cirkulacije u tkivu materice. Ovaj bol nije neuobičajen, naročito kod mladjih devojaka (sećam se ovog perioda i nije bio ni najmanje prijatan), ali ukoliko osećate da je bol zaista nepodnošljiv svakako savetujemo da posetite lekara, jer postoji mogućnost da neko drugo stanje izaziva bol, pored samog ciklusa.


E sad, kako pomoći sebi tokom ovih dana i što lakše pregurati ove ženske muke?

 • Na prvom mestu, kao i uvek – HRANA. Veoma je važno šta unosimo u svoj organizam.
  Konzumirajte zdrave namirnice sa bogatim nutritivnim sastavom. Unosite vlakna, sveže voće i povrće.
  Izbegavajte šećer kao supstancu koja podstiče zapaljenja u organizmu i nimalo nije od pomoći kada su grčevi u pitanju.
  Takodje, unosite esencijalne masne kiseline, kao što je DHA (omega-3 masna kiselina) kojom je bogato riblje ulje. Ove masne kiseline povoljno utiču na zapaljenske procese i stoga se posebno preporučuju tokom ovih dana.
  Pored toga, ako je moguće izbegavajte mlečne proizvode, jer sadrže protein A1 kazein koji ima proinflamatorna svojstva.
 • Na drugom mestu je ono što će povoljno uticati na apsolutno svaki sistem organa u vašem telu – smanjite stres. Istraživanja su pokazala da meditacija pomaže u smanjenju hormona stresa. Nervoza će učiniti samo da bol bude još nepodnošljiviji. Svi znamo da psihološki momenat igra ogromnu ulogu u svemu i što ste jači u glavi, bićete jači i fizički. Joga takodje može da bude odličan izbor.
 • Suplementacija magnezijumom i cinkom – još jedan odličan saveznik kod menstrualnih grčeva
 • Ricinusovo ulje – ukoliko se utrlja u predelu abdomena dolazi do apsorpcije preko creva u limfni sistem. Poboljšaće cirkulaciju i pospešiće izbacivanje toksina iz tela.
 • Obloge djumbira – slično kao ricinusovo ulje se aplikuju lokalno, na deo tela zahvaćen bolom. Najbolje je da se preko nje postavi boca sa toplom vodom i predeo zagreva. Zadržite 15-20minuta ili dok se bol u potpunosti ne utiša.


Ovo su samo neki od predloga kako da ublažite menstrualne grčeve. Ukoliko znate još neke “cake“ koje vama pomažu tokom ciklusa, molim Vas da podelite to sa nama i pomognete i drugim ženama koje su u istoj situaciji.
Tu smo jedna za drugu!