MAGNEZIJUM KAO LEK ZA STRES

Autor: hormonska_veza2,

Strahovi i stres postaju naša svakodnevnica. Srećom, postoji jednostavan način da se popravi ovo stanje bez uzimanja sintetičkih lekova. Naravno, vaša terapija može takodje pozitivno da utiče na vašu anksioznost ali poznato je da lekovi generelno imaju i prateća neželjena dejstva.

Važnost magnezijuma

Magnezijum igra važnu ulogu u biohemijskim reakcijama u ljudskom telu uključujiući i one koji su proizvod stresa i anksioznosti. Ispitivanja koja se sprovode u USA potvrđuju da je unos magnezijuma kod prosečnog čoveka niži od preporučenog.

Posle II svetkog rata zabrinjavajuće su porasle prijavljene stope anksioznosti i to se podudara sa niskom stopom magnezijuma. Čak su to dokazali na primerima labaratorijskih životinja kojima je rasla anksioznost kako im je oduziman magnezijum.

Nedostatak magnezijuma

Godine 1968. naučnici Wacker i Parisi su došli do zaključka da nedostatak magnezijuma može da dovede do depresije, poremećaja u ponašanju, glavobolje, grčeva u mišićima, bolova u zglobovima, bolova u ektremitetima, pojačanog PMS-a, napada panike, psihoze i razdražljivosti. Takodje su otkrili da su svi oni reverzibilni sa magnezijumom.

Magnezijum i GABA

GABA (gama-aminobuterna kiselina) je glavni umirujući neurotransmiter u mozgu. Kada nemate dovoljno magnezijuma, vaši GABA nivoi opadaju što za posledicu ima da vam mozak uvek ostaje “uključen”. Tako nećete uspeti da se opustite i stalno ćete osećati napetost i stres.

Suplementi magnezijuma

Uzimanjem suplemenata možete u velikoj meri pomoći sebi i smanjiti gore navedene simptome. Magnezijum može da se dodatno uzima u formi tableta, šumećih tableta, ali sve češću primenu dobija i sprej magenzijuma koji se nanosi direktno na bolno mesto tj. prska na noge ili ruke i na taj način poštedjujete vaš zeludac dodatnog varenja. Preporuka je da se suplementi magnezijuma uzimaju u večernjim časovima kada telo može najbolje da ga apsorbuje i pripremi ga za kvalitetan san.

Magnezijum u ishrani

Ako uzimanje suplementata nije vaš izbor, zašto ne biste pokušali da povećate unos magnezijuma kroz ishranu? Generalno, hrana koja sadrži vlakna obezbeđuje magnezijum dok neke namirnice sadrže dodati magnezijum.

Orasi, bademi, indijski orah, kikiriki mogu da zadovolje i do 20%magnezijuma neophodnog za dnevni unos. Takodje osim magnezijuma, sadrže i veoma važne zdrave masnoće koje su prijatelji vašeg srca. Jedno zrno semena budnve obezbeđuje 37% dnevne potrebe magnezijuma.

Zeleno povrće sadrži velike količine magnezijuma. Samo pola čaše spanaća sadrži 20% dnevne potrebe magnezijuma i dovoljan je razlog da ga uključite u ishranu što češće.

Voće zbog sadržaja šećera izuzetno povoljno utiče na mozak i samim tim vas smiruje i oslobađa stresa. Jedna srednje velika banana sadrži 8% dnevne potrebe magnezijuma.

Na sadrže sve ribe magnezijum ali samo 100g lososa sadrži npr. 7% dnevne potrebe za magnezijumom. Pileće grudi sadrže 6% a mleveno meso 5%.

Pirinač takođe sadrži magnezijum ali jos bolja opcija je braon pirinač koji za istu količinu ima čak tri puta više magnezijuma, i zadovoljava oko 11% dnevne potrebe za magnezijumom.