MAGNEZIJUM KAO ANTIOKSIDANTNA PODRŠKA

Autor: hormonska_veza2,

Ono što svi znamo o magnezijumu i što su njegova najčešća pominjana dejstva su svakako oslobadjanje od grčeva, smirivanje živaca, njegov uticaj na dobro zdravlje srca, snažne kosti… itd. Magnezijum učestvuje u preko 300 enzimskih reakcija u organizmu, što vam verovatno malo više govori o tome koliko se “meša u sve“.


Medjutim, postoji jedan efekat ovog minerala koji se ne pominje često, a od ključne je važnosti da bismo imali zdrav organizam. Naime, on omogućava sintezu glutationa. Glutation je, da se slobodno izrazimo, kralj svih antioksidanasa koji ima neopisivo značajnu ulogu na nivou molekula, ćelija i organa. Takodje je i detoksifikator koji štiti naše ćelije i omogućava da energetski metabolizam teče neometano.


Sada u priču stupa magnezijum koji utiče na glutation na dva načina:

  1. Omogućava pravilno funkcionisanje GGT-a, enzima koji učestvuje u sintezi glutationa
  2. Povećava aktivnost tzv. glutation-peroksidaze. Ona utiče na brzinu kojom glutation “hvata” slobodne radikale koji su štetni za nas. Što to brže radi, to je efikasniji. U današnje vreme slobodni radikali se smatraju neprijateljem broj jedan kada je u pitanju zdravlje i dugovečnost i važno je da imamo dovoljno antioksidanasa koji će ih neutralisati i sprečiti da ispolje štetno dejstvo.


Dve osnovne forme magnezijuma koje želimo da unosimo su magnezijum-hlorid i magnezijum-bisglucinat.


Koliko magnezijuma nam je potrebno?
Preporučeni dnevni unos je izmedju 350 i 400mg, dok se smatra da je unos koji je optimalan za obavljanje njegove uloge u antioksidantnim procesima 500-750mg (zavisno od telesne mase).


Budite sigurni da unosite optimalne količine u organizam i opskrbite svoje telo dovoljnom količinom zlata vrednih antioksidanasa!