UPRAVLJAJTE PCOS-OM NA PRIRODAN NAČIN

Autor: hormonska_veza2,

PCOS je složeno stanje koje zahteva holistički pristup za upravljanje simptomima. U prirodnoj medicini, preporučljivo je da se uzrok bilo kog stanja leči rešavanjem ne samo simptoma već i osnovnog hormonskog disbalansa.

Kada je u pitanju sindrom policističnih jajnika (PCOS), moraju se rešiti osnovni problemi koji uključuju imuni sistem kako bi se sprečio rast cista. Potrebno je kontrolisati na redovnoj bazi šećer u krvi kao i proveravati vrednosti muških hormona, androgena.

Iako PCOS nije potpuno reverzibilan, postoje prirodni putevi koji pomažu da se simptomi drže pod kontrolom. Ne morate biti očajni sa svojim stanjem, u stvari, možete voditi prilično normalan život bez ikakvih značajnih komplikacija.

Zdrava ishrana – najbolji put za prirodno lečenje policističnih jajnika


Gotovo 50% žena koje imaju Sindrom policističnih jajnika imaju problem sa prekomerenom težinom. To dodatno remeti inače poremećen balans hormona i povećava mogućnost za nastanak dijabetesa.

Zbog toga je veoma značajno da obratite pažnju na ishranu i da dobro planirate svoj jelovnik. Dakle, osim što je neophodno da vodite računa o tome šta jedete, važno je da pazite i na količinu hrane koju pripremate.

U vašim obrocima ne bi trebalo da se nalazi hrana koja ima visok glikemijski indeks, brza hrana, ništa pohovano, niti prženo, prerađene namirnice, industrujski slatkiši… Osnova ishrane bi trebalo da se bazira na dosta svežeg voća i povrća, nemasnom mesu, složenim ugljenim hidratima…

Evo 10 korisnih saveta koji će pomoći onima sa PCOS-om:

1. Za podršku jetri, povećajte potrošnju hrane sa visokim sadržajem hranljivih materija za detoksikaciju. Tu spadaju korijander, peršun, pšenična trava, ječmena trava, spirulina, hlorofil, klice i natopljena zrna i semenke. Ova hrana pomaže jetri da odradi metabolizam hormona i otkloni iz tela višak neželjenih hormona. Takođe ćete imati koristi od svakodnevnog konzumiranja zelenih sokova i detoksikacije. Odlučite se za sokove od povrća umesto voća da biste očistili limfni sistem i podstakli detoksikaciju jetre.

2. Izbegavajte okidače koji doprinose lošem zdravlju jetre, i zaustavljaju protok limfe. Primeri za to su mlečni proizvodi, pšenica, šećer, prerađena hrana, alkohol, crni čaj i kafa.

3. Vegetarijanska hrana koja se sastoji od celovitih žitarica i sirovih namirnica može pomoći kod PCOS-a. Svaku hranu koja na pakovanju ima ispisan sastav, treba izbegavati.

4. Izaberite alkalnu ishranu sa puno svežeg voća i zelenog lisnatog povrća, masne ribe i žitarice (proso, smeđi pirinač, heljda). Izbegavajte crveno meso. Svakodnevno konzumirajte svež sok od limuna i jabukovo sirće kako biste pomogli u alkalizaciji tela.

5. Od velike pomoći za rebalansiranje hormona mogu biti biljne tinkture. No i tu treba biti obazriv, određene biljke mogu čak da pogoršaju vaše simptome, pa obavezno konsultujte naturopatu pre nego što krenete sa tinkturama.

6. Ostanite hidrirani. Najbolje opcije za povećanje unosa tečnosti su filtrirana voda i biljni čajevi. Kamilica je dobar izbor, a metvica je odlična za smanjenje visokog nivoa androgena.

7. Izbegavajte alkohol i pušenje. Kofein i stres takođe mogu doprineti upali.

8. Obratite posebnu pažnju na zdravlje vaše nadbubrežne žlezde. B vitamini su blagi antioksidansi koji pomažu u regulaciji menstrualnog ciklusa. Takođe pomažu i u smanjenju visokih nivoa androgena koje luči nadbubrežna žlezda. Meditacija, joga i vreme provedeno u prirodi takođe mogu povoljno da utiču na nadbubrežnu žlezdu i samim tim na lečenje policističnih jajnika.

9. Regulišite nivo šećera u krvi. Naučna istraživanja su dokazala da je hrom efikasan u lečenju hiperglikemije (neravnoteža šećera u krvi i žudnja za šećerom). Hrana bogata hromom: žumance jajeta, meso, integralne žitarice, žitarice od mekinja, boranija,orašasti plodovi, brokoli.

10. Budite aktivni. Vežbanje pokreće oslobađanje endorfina ili onih „hormona za dobro osećanje“. Vežbanje takođe smanjuje nivo insulina i može pomoći u gubitku težine. Vežbanje može biti posebno korisno u regulisanju nivoa šećera nakon obroka. Ako je moguće, idite u šetnju nakon što pojedete obilan obrok. Svako vežbanje pomaže, pa pronađite aktivnost, sport ili vežbu u kojoj uživate. Plivanje, joga, pilates i osnovni trening snage su odlični.

Dodata napomena o suplementima
Postoje i neki vitamini i minerali koji pomažu u normalizaciji nivoa šećera i androgena u krvi i smanjuju efekte testosterona. To uključuje N-acetil-cistein, vitamine E, B12 i B6, magnezijum i cink. Način doziranja takođe zavisi od vašeg individualnog hormonskog sistema i nemojte nikada uzimati napamet po preporuci nekog drugog a da niste napravili plan na osnovu vašeg individualnog vitaminsko-mineralnog sastava.