KORTIZOL (HORMON STRESA)

Autor: hormonska_veza2,

Pričali smo pre par postova o hijerarhiji hormona i kako prvu liniju čine kortizol i insulin. Oni su naši hormoni koji su od ŽIVOTNE VAŽNOSTI (naravno svi su, ali ova dva komanduju ostalim hormonima u velikoj meri i zato su nam toliko značajni!)


Primer: u šumi ste i srećete grizli medveda. Šta se dešava?
Kortizol će ubrzati oslobadjanje glukoze (šećera) u krv, a insulin će efikasno “gurnuti” tu glukozu u ćelije, tako da možete da se borite za svoj život ili otrčite glavom bez obzira. Primer je ekstreman, ali odlično oslikava funkciju ova dva hormona.


Naravno, ovo je samo jedna strana medalje. Imajte na umu da ako nivo ovih hormona poraste iznad normalnih, haos se dalje prenosi na ostale hormone. Možemo slikovito da zamislimo ova dva hormona kao prve dve domine – ako one krenu da se ruše svi znamo šta dalje sledi.


HORMON STRESA U AKCIJI


Kada naš mozak oseti opasnost bilo kog tipa (nezavisno od toga da li je u pitanju grizli medved ili vas je neko naljutio na poslu) kortizol počinje da se luči i omogućava “bori se ili beži” reakciju.
Ono što on takodje radi jeste da vrši prioritizaciju funkcija i stavlja na čekanje sve one koje u datom trenutku nisu toliko važne (npr. aktivnosti sistema za varenje ili reproduktivnog sistema), tako da možete najefikasnije da se odbranite od opasnosti.


ZAŠTO NAM ONDA KORTIZOL NEKADA NIJE PRIJATELJ?


Svi znamo da većina stresora sa kojima se u današnje vreme suočavamo nije od životne opasnosti (gužva u saobraćaju, rokovi, pandemija…), ali naša tela nemaju ovu informaciju, nego reaguju na njih kao da jesu od životne opasnosti. I u modernom svetu ovo nam se svima dešava bez prestanka.


Tokom vremena, taj jako visok nivo kortizola u telu daje znak jajnicima da uspore sa svojom funkcijom (jer je telo u tom trenutku ne smatra primarnom). Tako se narušava produkcija polnih hormona i odlaže se ovulacija. Pored toga, kortizol “govori” štitnjači da uspori i čuva energiju za pretnju koja predstoji (a upravo ovo je okidač za hipotireoidizam!)


I pre nego što ste toga i svesni, menstruacija se pomera ili potpuno izostaje, dolazi do smanjenja libida ili osećate neopisiv umor!


ZAKLJUČAK


Dobra vest je da nam je kortizol ipak prijatelj kada vodimo računa o tome koliko se nerviramo na dnevnom nivou i trudimo se da se što više opuštamo i uživamo u malim stvarima. Sve je u našim rukama i mi smo ti koji možemo da odlučimo koliko ćemo dozvoliti svakodnevnim sitnicama da nas poremete i dovedu naše zdravlje u disbalans.


Ne zaboravite da izdvojite bar pola sata svakog dana za neku aktivnost koju volite i u kojoj uživate. Tako ćete sprečavati kortizol da napravi haos u telu i osećaćete se mnogo bolje!