KOMORAČ – BLAGOTVORNI ZAČIN SA KOJIM TREBA BITI UMEREN

Autor: hormonska_veza2,


Komorač je lekovita biljka i često korišćen začin sa dugom tradicijom korišćenja. Ima vrlo zanimljiv, aromatičan ukus, a bogat je i raznim sastojcima koje možemo da iskoristimo da unapredimo svoje zdravlje.


Samo neki od njegovih zdravstvenih benefita su sledeći:
-Ulje komorača može da pomogne kod grčeva i posledičnog plača i nemira koji se javlja kod beba
-Pomaže i odraslima kod raznih digestivnih problema – bolova u stomaku, nadutosti, dijareje, kao i zatvora
-Deluje umirujuće kod menstrualnih grčeva i smanjuje bol (u nekim studijama kombinacija komorača i vitamina E se pokazala delotvornijom za ovu namenu nego ibuprofen!)
-Smanjuje simptome koje sa sobom donosi menopauza, kao što su: naleti vrućine, znojenje, problemi sa nesanicom, anksioznost…
-Smanjuje neželjenu kosmatost kod žena – ukoliko se gelovi i kreme komorača nanose na područja sa neželjenim rastom dlaka pokazano je da može da uspori i proredi dlake
-Može da redukuje apetit i da osećaj sitosti
-Deluje povoljno na teksturu, sjaj i hidriranost kože


Ono što je važno jeste da svakodnevna, redovna upotreba komorača treba da se izbegava zbog pojave neželjenih dejstava, te se preporučuje da se konzumira, ali s vremena na vreme.


Šta su sve potencijalna neželjena dejstva komorača?

  1. Može da dovede do preranog razvijanja sekundarnih polnih karakteristika (pre puberteta) – npr. do povećanja grudi
  2. Hiperprolaktinemija
  3. Galaktoreja
  4. Alergijske reakcije
  5. Fotodermatitis


Benefiti komorača nisu zanemarljivi, te definitivno ne preporučujemo da ga potpuno eliminišete iz ishrane. Ipak, zbog gorenavedenih razloga budite oprezni i vodite računa o redovnosti uzimanja ove biljke. Mislite na vreme o svom zdravlju, jer prevencija je ključ!