KOJE TO NAMIRNICE ODČEPLJUJU ARTERIJE I ŠTITE OD SRČANOG UDARA?

Autor: hormonska_veza2,

Vremenom, akumulacija masti, holesterola, kalcijuma i drugih supstanci u krvi izaziva aterosklerozu, rani oblik srčanih oboljenja. Puknuće začepljene arterije može izazvati bol u grudima, pa čak i moždani udar i srčani udar.

Ateroskleroza je glavni uzrok srčanih oboljenja, koja čini 32% svih smrtnih slučajeva.

Ono što drastično doprinosi kardiovaskularnim oboljenjima su upalni procesi. Svi znamo da je kovid izazivao citokinsku oluju, sto je bio znak ogromne upale u telu, najčesće je to bila upala. Na taj način rizik od srčanog infarkta, tromboze itd. je drastično bio povećan, pa smo često čuli za slučajeve mladih ljudi koji umiru od srcanih infarkta.

Faktori rizika za aterosklerozu uključuju

-Nezdravi nivoi holesterola u krvi
-Visok krvni pritisak
-Insulinska rezistencija
-Gojaznost
-Starost

Ono što znamo jeste da kada se smanje nivoi hormona kod žena u perimenopauzi i menopauzi, moguća komplikacija su kardiovaskularna oboljenja. Retko ćete čuti da i kada imamo neke druge bolesti koje sa sobom nose posledično loš hormonski status, podležemo identičnim rizicima iako nismo u periodu menopauze, tj. mnogo smo mlađi.

Evo nekih namirnica koje će otpušiti vaše arterije i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Zob
Snižavanje nivoa holesterola je prvi korak za otpušavanje arterija. Poznato je da cela zrna značajno smanjuju nivoe nezdravog holesterola ili LDL bez uticaja na nivo zdravog holesterola. Dok su hleb od celog pšenice, ovas, kinoa i proso sve žitarice od celih žitarica, istraživanja sugerišu da bi zob mogao biti najkorisniji. Međutim, izbegavajte rafinisane žitarice jer su lišene hranljivih materija i ne smanjuju nivo holesterola.

Mahunarke: sočivo, pasulj i grašak
Istraživanja pokazuju da ishrana bogata mahunarkama (kao što su sočivo, pasulj) može smanjiti nivoe lošeg holesterola. Mahunarke su bogate rastvorljivim vlaknima, koja smanjuju apsorpciju holesterola u krvotok. Ovo, zauzvrat, snižava nivoe LDL(„loš holesterol“), čime se otpušavaju vaše arterije i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Mahunarke ne samo da smanjuju nivo holesterola već i snižavaju nivo šećera u krvi, smanjujući na taj način akumulaciju lipida (masti) u vašim arterijama.

Bobice: kupine, jagode, borovnice
Da biste smanjili nivo holesterola jedite šaku bobica svaki dan. Međutim, sok od bobičastog voća može povećati vaš unos šećera i zapravo učiniti više štete nego koristi. Bobičasto voće, posebno kupine, imaju značajan efekat inhibicije LDL-a. Antocijanin, antioksidans prisutan u bobicama, može da kontroliše nivoe lipida i odčepi arterije. Jagode takođe sadrže pektin, rastvorljiva vlakna za koja je poznato da smanjuju nivo holesterola.

Masna riba
Bogate omega-3 masnim kiselinama, ribe poput tunjevine i sardina mogu smanjiti nivoe LDL-a. Omega-3 masti takođe smanjuju trigliceride.

Orašasti plodovi
Jedite šaku orašastih plodova – badema, lešnika, pistaća, kikirikija – svaki dan da biste kontrolisali nivo holesterola. Sadrže nezasićene masti, koje snižavaju nivoe LDL-a i sprečavaju aterosklerozu. Orašasti plodovi takođe su bogati vlaknima, još jednom hranljivom materijom koja je poznata po tome da reguliše nivo holesterola u vašem srcu.

Avokado
Jedite avokado da biste odčepili arterije. Avokado je bogat mononezasićenim masnim kiselinama i vlaknima, koji snižavaju nivo LDL. Istraživanja koja su sprovedena na osobama sa prekomernom težinom i gojaznošću pokazala je da konzumacija jednog avokada svakog dana značajno smanjuje njihov nivo LDL u poređenju sa ljudima koji ga nisu jeli.

Efekat smanjenja LDL-a se takođe pripisuje prisustvu biljnog jedinjenja zvanog beta-sitosterol prisutnog u avokadu. Ovo smanjuje količinu holesterola koji se apsorbuje iz hrane u telu.

Tamna čokolada
Kakao je primarni sastojak crne čokolade. Za razliku od mlečne čokolade sa visokim sadržajem šećera, crna čokolada nema visok sadržaj šećera i ima više od 70% kakaoa. I kakao i crna čokolada sadrže flavonoide – antioksidans za koji se pokazalo da smanjuje nivo holesterola.

Maslinovo ulje
Ako tražite zdravu alternativu uljima koja sadrže zasićene masti, odlučite se za maslinovo ulje. To je važna komponenta mediteranske dijete, za koju se zna da poboljšava opšte zdravlje srca i produžava životni vek. Ima velike količine (oko 75-80%) nezasićenih masti koje smanjuju nivo “lošeg” holesterola, čime otpušavaju arterije.

Uključite ove namirnice u svoju ishranu da biste očistili začepljene arterije i smanjili rizik od razvoja drugih stanja, kao što su bolesti srca.