KINESKI KUPUS KAO FENOMENALNA NAMIRNICA ZA OBOLELE OD ENDOMETRIOZE

Autor: hormonska_veza2,

Uzgajanje kineskog kupusa je počelo pre 6000 godina, a danas imamo tu sreću da je dostupan i kod nas u gotovo svakom supermarketu. Pripada istoj porodici u koju se grupišu i brokoli, karfiol, kelj i običan kupus.


ZAŠTO TREBA DA GA ZAVOLIMO?

Pored toga što je ukusan i možemo da ga iskoristimo za pripremu raznih salata i čorbica, treba da imamo na umu i koliko je dobar za naše zdravlje.

Sadrži mnoooštvo vitamina za koje svi znamo koliko su važni za brojne funkcije našeg organizma.

Tu su:
-vitamin A (vrlo važan za dobar vid i pravilno funkcionisanje imunog sistema)
-vitamin K (ima neospornu ulogu u zgrušavanju krvi, a pored toga poboljšava apsorpciju kalcijuma, pa posredno povoljno utiče i na naše kosti)
-vitamin C (snažan antioksidans koji nas brani od nepovoljnog dejstva slobodnih radikala)
-vitamin D (pospešuje apsorpciju kalcijuma i fosfora koji čine izgradjuju zube i kosti)
-vitamin B6 (vrlo važan za metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina, a pored toga utiče i na formiranje crvenih krvnih zrnaca)
-folna kiselina (ključna za pravilnu sintezu DNK, pa samim tim i izgradnju celog organizma)


Kineski kupus, pored vitamina, sadrži i minerale poput kalcijuma i kalijuma koji smanjuje rizik od srčanih bolesti i reguliše krvni pritisak.


KINESKI KUPUS I ENDOMETRIOZA


Kineski kupus, kao i sve ostale kupusnjače (brokoli, kelj, karfiol, prokelj) sadrže supstance koje su veoma korisne kod obolelih od endometrioze. Naime, neki od sastojaka utiču na smanjenje nivoa lošeg estrogena i pomažu kod regulacije hormona.


Kupusnjače treba jesti svakodnevno i truditi se da postanu redovan deo ishrane. Uživajte u ukusnim jelima i svim benefitima po zdravlje koje donose ove namirnice.