KANDIDA – DOBAR PRIJATELJ LOŠIH NAVIKA

Autor: hormonska_veza2,

Sigurna sam da ste svi čuli za kandidu, ali da li znate šta je kandida zapravo?

Kandida (candida) je gljivica, oblik kvasca, i obično se nalazi: u usnoj šupljini, u ždrelu, na jeziku, u nosu, u sputumu, u bronhijama, u plućima, u digestivnom traktu, u urinu, u ušima, vaginalno, spolja na koži, na noktima, u krvi… Najrasprostranjeniji sojevi kandide su Candida albicans, Candida glabrata i Candida tropicalis. Do infekcije tj. prekomernog bujanja (umnožavanja) gljivice kandide dolazi kada je iz određenih razloga poremećena imunološka ravnoteža i zbog nekih spoljašnjih uticaja. 

Kako se dobija kandida?


Kandida se prenosi seksualnim putem, a umnožava se prekomerenim unosom alkohola, uzimanjem oralnih kontraceptiva, prekomerenom konzumacijom, padom imuniteta…

Ugljeni hidrati
Dijeta sa visokim sadržajem rafinisanih ugljenih hidrata, posebno ona koja uključuje puno loše obrađenog hleba i testenina, može izazvati prekomerni rast kandide.

Šećer
Višak rafinisane i slatke hrane u vašoj ishrani postaje izvor goriva za proliferaciju kandide.

Stres
Hronični stres igra ogromnu ulogu u celokupnom zdravlju i posebno utiče na našu imunološku funkciju. Održavanje stresa na minimumu ne samo da neguje naše nadbubrežne žlezde, već i osigurava da je naš imuni sistem u stanju da se bori protiv kandide i da je održava u zdravoj ravnoteži.

Uticaj prekomernog rasta kandide

Kada dođe do prekomernog rasta kandide, naše telo radi prekovremeno da bi upravljalo situacijom. Ovaj proces upravljanja dovodi do iscrpljivanja vitalnih hranljivih materija, minerala, enzima jetre i aminokiselina. Kao rezultat toga, iscrpljivanje ovih supstanci dovodi do nedostataka hranljivih materija i oksidativnog stresa koji može povećati nivoe upale u telu.

Svakako bi bilo pogrešno da ne razgovaramo o uticaju prekomernog rasta kandide na zdravlje creva. Kandida povećava verovatnoću „propuštanja creva“ i osetljivosti na hranu zbog svog uticaja na sluznicu gastrointestinalnog zida. Uz to dolazi i jedan od nusproizvoda prekomernog rasta kandide – acetaldehid. Acetaldehid je organsko hemijsko jedinjenje koje može preći našu krvno-moždanu barijeru i inhibirati funkciju mozga, pojačati odgovor na stres i povećati upalu.

Koji su simptomi kandide?

-gljivične infekcije na koži i noktima,
-umor i iscrpljenost,
-problemi sa probavom,
-alergije i svrab,
-vaginalne infekcije,
-snažna želja za ugljenim hidratima.


Upoznajte prirodne lekove za kandidu

Beli luk
Jedan je od najmoćnijih antifugalnih i antibakterijskih prirodnih lekova poznatih čoveku. Antifugalno znači delotvorno protiv gljivica, a tu se misli i na kandidu.

Ulje dvljeg origana
Bori se protiv svih mogućih uzročnika infekcija, pa čak i kandide.

Seme grejpfruta
Ubija suvišne gljivice u ogranizmu kao što je kandida. Ublažava simptome koji prate infekciju. Posebno je efektno kod lečenja kandide koja je zahvatila digestivni trakt.

Kokosovo ulje
Ova vrsta ulja je prepuna korisnih lipida koje oboleli od gljivičnih infekcija treba redovno da unose. Njihova specijalna struktura dozvoljava im da prekinu preterano razmnožavanje kandide.


Dijeta je takođe veoma važna u lečenju kandide. Glavni fokus treba da bude na izbegavanju svih oblika šećera – uključujući voće – tokom trajanja lečenja. Uključivanje antiinflamatornih namirnica kao što su bujon od kostiju, želatin, glutamin i kurkuma će biti od velike koristi.

Aktivni ugalj je takođe fantastičan način da smanjite toksično opterećenje i pomognete da se stvari iz tela što brže očistite. Kupke sa Epsom soli mogu takođe biti korisne za povećanje nivoa magnezijuma i pomoći kod bolova u mišićima, bolova i poremećaja spavanja.

Rutina za oslobađanje od stresa kao što je meditacija i joga će vam biti od velike pomoći. Takođe, provodite što više vremena u prirodi – vitamin D će vas dobro podržati na vašem putu obnavljanja ravnoteže.

Dostupan je i širok spektar biljaka protiv gljivica i kvasca koje možete iskoristiti tokom perioda lečenja kandide. Opet vas ohrabrujem da radite zajedno sa kvalifikovanim naturopatom ili nutricionistom koji vam može pružiti podršku ispravnim protokolima. Podrška stručnjaka jedan na jedan je imperativ kako biste bili sigurni da imate sve potrebne alate za pravilno rešavanje VAŠE zdravstvene slike.