KAKO SU POVEZANI HISTAMIN I ENDOMETRIOZA?

Autor: hormonska_veza2,

Verujem da je većini nas prva asocijacija na histamin alergijska reakcija i poznat nam je kao supstanca koja izaziva otoke i zapaljenja u telu. To i jeste tačno, ali da li ste znali da histamin pored toga ima još mnoogo drugih funkcija?


Koje su to funkcije? Lučenje želudačne kiseline, stimulacija libida, regulacija srčanog rada. A pored toga i stimulacija moždanih funkcija i uloga u zgrušavanju krvi. Dakle, histamin je vrlo važan za RAZNE procese u telu.


Tako da ovde uvidjamo da histamin nije uvek zloća. Štaviše, histamin se luči u gotovo sva tkiva u organizmu, uključujući i MATERICU.


U najčešćem slučaju, produkcija histamina (od strane naših dobrih bakterija u crevima) i unošenje putem hrane je izbalansirano pomoću enzima koji se zove DAO (diamin-oksidaza). Ovaj enzim sprečava preveliko nakupljanje histamina, tj. razgradjuje njegov višak u organizmu.


Medjutim, šta ako neko prirodno nema dovoljno ovog enzima u organizmu? Dolazi do toga da histamin dostiže veoma visoke nivoe u telu i to se manifestuje na najrazličitije načine.
Neki od simptoma su:
-jak bol tokom ciklusa
-nadimanje
-glavobolja
-anksioznost
-nesanica
-osip po koži
-gubitak libida


Ono što je takodje interesantno jeste da nivo samog enzima diamin-oksidaze varira u zavisnosti od naše ishrane (neka hrana stimuliše njegovu produkciju, dok je druga smanjuje), a takodje na njegove nivoe može da utiče i menstrualni ciklus.


Zašto menstrualni ciklus utiče na nivo histamina? Zato što estrogen povećava lučenje histamina iz mastocita (ćelija u kojima je inače skladišten). To sve govori da predominacija estrogena u organizmu doprinosi histaminskoj intoleranciji. Pa tako i kod žena sa endometriozom, koje imaju povišen nivo estrogena, histamin se može javljati u povećanim količinama i doprineti pogoršanju neprijatnih simptoma.


Da li Vi imate histaminsku intoleranciju?