KAKO SPREČITI GUBITAK KOSE?

Autor: hormonska_veza2,

Kosa je zapravo produžetak kože – kao i vaša koža, ona je direktan odraz vašeg unutrašnjeg zdravlja.

Dijeta bogata hranljivim sastojcima je neophodna za stvaranje jake i zdrave kose. Restriktivne dijete i planovi ishrane mogu uzrokovati suvu i proređenu kosu. Postoji mnogo uzroka gubitka kose kod žena, a jedan od njih je hormonska neravnoteža. Drugi uobičajeni uzroci gubitka kose uključuju slabu funkciju štitne žlezde, autoimuna stanja, stres i nedostatke u ishrani.

Hormoni i gubitak kose

Gubitak kose je obično direktan rezultat fluktuacije nivoa hormona. Dva glavna hormona su uključena u rast kose: estrogen i testosteron. Estrogenska alopecija je najčešći tip gubitka kose kod žena koje imaju hormonsku neravnotežu i direktno se pripisuju padu nivoa estrogena. Estrogen pomaže kosi da brže raste i duže ostaje na glavi, što dovodi do deblje i zdravije kose.

Estrogen nije jedini hormon koji dolazi u igru tokom gubitka kose. Muški hormon androgen se takođe povećava kako se nivoi estrogena smanjuju. Ovo uzrokuje androgenu alopeciju, drugi oblik gubitka kose. Čini se da se androgen poznat kao dihidrotestosteron (DHT) vezuje za folikule dlake i tera ih da pređu u telogen (fazu mirovanja) ranije nego što je normalno. To dovodi do toga da nove dlake postaju sve tanje sa svakim ciklusom rasta kose. Testosteron takođe smanjuje folikule dlake, uzrokujući gubitak kose na koži glave, ali rezultira većom proizvodnjom kose na licu.

Održavanje zdrave kose

Slede opšti predlozi za poboljšanje kvaliteta kose:

Hormoni imaju značajan uticaj na brzinu rasta i kvalitet kose. Generalno, gubitak kose je povezan sa jajnicima (nizak nivo estrogena, visok testosteron), nadbubrežnim žlezdama i štitnom žlezdom. Međutim, suprotno može biti tačno i sa povišenim estrogenom u uslovima dominacije estrogena.

Uverite se da u svoju ishranu uključite kvalitetna ulja kako biste pravilno hidrirali dlaku kako bi kosa mogla da raste jaka i da se ne lomi lako (suva, lomljiva kosa). Esencijalne masne kiseline su ključne za održavanje vaše kose jakom, savitljivom i sjajnom. Riba, orasi, semenke, avokado, maslinovo ulje i kokosovo ulje predstavljaju odlične dodatke vašoj ishrani jer pomažu u povećanju ovih korisnih ulja.

Razmislite o uzimanju dodataka ulja kao što su riblje ulje, ulje noćurka, ulje lanenog semena, ulje semena konoplje ili Omega 3-6-9 u kombinaciji da biste telu obezbedili bogata ulja potrebna za rast kose.

Silicijum, cink, biotin, kolagen i folna kiselina su takođe odlični suplementi koji obezbeđuju gradivne blokove za rast kose.

Loša probava znači da niste u mogućnosti da apsorbujete odgovarajuće sastojke za izgradnju jake kose. Rešite probleme sa varenjem kao što su nadimanje, zatvor, dijareja, refluks i loše varenje. To možete učiniti tako što ćete koristiti tonik za varenje (sok od limuna, jabukovo sirće ili biljnu gorčicu) i uključivanjem hranljivih materija bogatih probioticima (fermentisana hrana) u svoju ishranu.

Rešite insuficijenciju nadbubrežne i štitne žlezde. Žene koje doživljavaju proređivanje kose tokom srednjih godina i kasnije često imaju hormonsku neravnotežu povezanu sa nadbubrežnim, tiroidnim i reproduktivnim žlezdama.
Proverite svoje lekove jer neki mogu imati gubitak kose među neželjenim efektima.

Dobra cirkulacija je takođe neophodna za zdravu kosu, a to uključuje svakodnevnu vežbu, četkanje kože, masažu glave i četkanje kose.

Pokušajte da koristite ovaj stimulativni tretman kože glave:

Kombinujte 50 ml ulja jojobe sa ovim čistim eteričnim uljima u staklenoj bočici: 15 kapi ruzmarina, 10 kapi lavande i 5 kapi kedrovine.
Dobro protresti. (Smeša se može čuvati u ormaru.)
Nanesite ½ kašičice ili više i umasirajte ulje u kožu glave vrhovima prstiju.
Ostavite 1 sat, a zatim operite šamponom.
Ovaj tretman možete ponoviti svake nedelje.

Hrana za gubitak kose

Riba: Povećajte unos ribe. Najbolje vrste su divlje ulovljene ribe u hladnoj vodi poput lososa jer su pune mršavih, antiinflamatornih proteina i omega-3 masnih kiselina koje su odlične za zdravlje kose.

Meso hranjeno travom: Proteini bogati gvožđem, poput govedine hranjene travom, zaista mogu pomoći da kosa bude zdrava. Ako imate nedostatak gvožđa (često osnovno stanje sa stanjivanjem kose), folikul postaje lišen hranljivih materija. Ovo negativno utiče na normalan ciklus rasta kose i može dovesti do prekomernog opadanja.

Povrće bogato gvožđem: Povećajte unose cvekle, sočiva, kelja, spanaća i tamnog, lisnatog zelenog povrća za zdraviju kosu.

Vitamin C: Povećani unos vitamina C pomaže vašem telu da apsorbuje gvožđe koje mu je potrebno. Agrumi poput limuna i limete, bobice, guava, kivi, papaja i zeleno povrće kao što je brokoli su odlični izvori prirodnog vitamina C.

Vitamin A: Vitamin A je odličan za zdravu kožu glave, što je neophodno za zdrav rast kose. Vitamin A pomaže u stvaranju sebuma koji utiče na kožu glave. Povrće od pomorandže, kao i šargarepa, bundeva, slatki krompir i kelj, bogato je beta-karotenom i vitaminom A.

Hrana bogata biotinom: Biotin pomaže kod proređivanja kose. Neke namirnice bogate biotinom su jaja, bademi, pečurke, karfiol i spanać.

Hrana bogata cinkom: Cink je ključan za opšte zdravlje kose, a nedostatak je povezan sa gubitkom kose. Cink je uključen u preko 300 različitih produkcija enzima u telu, uključujući rast tkiva, rast kose i popravku. Primeri hrane sa visokim sadržajem cinka su morski plodovi (uključujući školjke), semenke i leblebija.

Rezime

Gubitak kose se definitivno može smanjiti i poboljšati ako preduzmete prave strategije. Pogledajte neravnotežu svog hormonskog i endokrinog sistema i napravite promene u svojoj ishrani. Dodavanje vitamina i minerala može pomoći, ali prvo na šta treba obratiti pažnju je balansiranje hormona.