KAKO PRIRODNO UMIRITI ENDOMETRIOZU?

Autor: hormonska_veza2,

Samo žene koje imaju endometriozu znaju koliko je nekada teško izaći na kraj sa bolom i svim ostalim neprijatnim simptomima koje ona nosi sa sobom. A ima ih mnogo.

Zato danas pišemo o nekim prirodnim metodama koje mogu biti od pomoći svakoj ženi sa ovim stanjem i koje mogu umiriti endometriozu i olakšati život.


HRANA


Što više svežeg voća i povrća. Unosite dovoljno vode i trudite se da izbegavate onu hranu za koju znate da može da bude okidač za bol, a da unosite ono što vam prija i od čega se osećate zdravo i lepo. Obavezno izbacite iz ishrane namirnice koje pospešuju zapaljenja kao što su gluten, mleko i mlečni proizvodi i kafa.


VARENJE


Zaobidjite hranu koju teško varite ili znate da vam otežava varenje druge hrane. Ukoliko je potrebno, možete da se okrenete prirodnim sokovima ili suplementima koji stimulišu lučenje želudačnog soka i bolje varenje.


SMIRENOST


Duboko i pravilno dišite, budite svesni svog disanja i koristite ga da umirite sebe. Utvrdite šta vam sve izaziva stres i trudite se da izbegavate takve situacije.


SAN


Jedna od najbitnijih stvari za sve nas, a naročito za one sa endometriozom. Melatonin je hormon koji obezbedjuje kvaitetan san, a luči se najintezivnije u periodu od 22-24h, pa birajte da uvek idete malo ranije na spavanje. Imajte mekan krevet i jastuk koji vam prija i osmislite lep ritual pred spavanje koji će vas umiriti i obezbediti lepe snove.


DETOKS


Izbegavajte sve supstance koje mogu biti potencijalni iritansi i alergeni za vašu kožu. Birajte domaću, zdravu, organsku hranu kada god je to moguće i izbegavajte brzu hranu i hranu punu šećera.


BRIGA O SEBI


Ne preskačite vreme za sebe u toku dana. Koliko god da ste u haosu, nekada je pola sata dovoljno za neku aktivnost koja vas raduje i čini srećnim, pa tako i daje snagu za sve one teške i stresne situacije.


MIR


Destruktivne misli poput “umirem“, „neću se izlečiti“ itd. samo još više podstiču stres, a stres pospešuje zapaljenja, a samim tim i bolove u telu. Naše misli su i te kako moćne, pa se trudite da birate samo one lepe. Praštajte i sebi i drugima i volite sebe baš takve kakve ste. Kada prihvatite i zavolite sebe ceo život postaje lepši i lakši.

Nadamo se da su ovi saveti bili korisni, jer su zaista od srca za sve one žene koje se bore sa endometriozom. Niste same, tu smo za vas!