ULOGA ŽUČNIH KISELINA U ŽUČNOJ KESI

Autor: hormonska_veza2,

Adekvatna žuč je od vitalnog značaja za zdravlje vašeg digestivnog trakta i razgradnju masti u ishrani. Saznajte kako da povećate proizvodnju žuči bezbedno i prirodno.

Šta je žuč?

Žuč je digestivna tečnost koju proizvodi jetra i koja se čuva u žučnoj kesi. Sastoji se od žučnih soli, holesterola i otpadnih proizvoda poput bilirubina. Bilirubin je nusprodukt starih, oštećenih crvenih krvnih zrnaca, koji žuči daje žutu boju.

Postoje dve vrste žuči:

-Primarna žuč, koja se stvara u jetri
-Sekundarna žuč, koja se sastoji od žučnih soli koje proizvodi vaš mikrobiom

Žučna kesa koncentriše žuč tako da može efikasno da izvuče vitamine rastvorljive u mastima i esencijalne masne kiseline iz hrane koju jedete.

Kad god jedete, koncentrovana žučna tečnost se oslobađa iz vaše žučne kese u tanko crevo kroz zajedničke žučne kanale. Žuč zatim razlaže masti uz pomoć enzima koje proizvodi vaš pankreas.

Kada se masti razgrade u tankom crevu, vaše telo može početi da ih koristi za gorivo.

Normalna proizvodnja žuči je važna za podmazivanje debelog creva, snižavanje holesterola, oslobađanje od toksina, odbranu od loših bakterija i sprečavanje nakupljanja masti.

Znaci nedostatka žuči

Nedostatak vitamina

Nedostaci hranljivih materija rastvorljivih u mastima su uobičajeni znak nedostatka žuči. Žuč pomaže u razgradnji vitamina rastvorljivih u mastima kako bi vaše telo moglo da ih apsorbuje i iskoristi. Vitamin D je posebno važan za vašu žuč i žučnu kesu.

Problemi sa varenjem

Vašem digestivnom sistemu je potrebna žuč za varenje masti. Neadekvatan protok žuči usporava proces varenja, dozvoljavajući hrani da sedi u vašem digestivnom traktu delimično svarena. Ovo može izazvati gasove, nadimanje, podrigivanje i probavne smetnje.

Abnormalna stolica

Ako nemate dovoljno žuči, vaš sistem za varenje ne može u potpunosti da se razbije i apsorbuje masti.

Nesvarene masti završavaju u vašoj stolici, što dovodi do toga da lebdi ili ima bledu boju. Takođe može uzrokovati da vaša stolica postane masna i da ima neuobičajeno loš miris.

Kamen u žuči i žučni mulj

Mulj žuči je nakupljanje holesterola, bilirubina i depozita kalcijuma. To može dovesti do bola, upale, zagušenja žučne kese i na kraju kamena u žuči.

Bol u desnom ramenu

Bol u ramenu ili stezanje na desnoj strani je uobičajen znak mulja žuči.

Mulj žuči izaziva vraćanje žuči u jetru ili žučnu kesu. Ovo vrši pritisak na vaš frenični nerv, koji vodi do vašeg ramena, što rezultira bolom u desnom ramenu.

Loša funkcija jetre

Masna jetra može biti i uzrok i simptom nedostatka žuči.

Hronična upala u jetri potencijalno može izazvati oštećenje žučnih kanala, što otežava protok žuči kroz kanale. Ako žuč ostane zarobljena unutar jetre zbog oštećenja ili opstrukcije, to može dovesti do ciroze i na kraju otkazivanja jetre.

Žutica

U nekim slučajevima, kamen u žuči može da se zaglavi u žučnom kanalu, blokirajući protok žuči.

Ako bilirubin u žuči ne može da se kreće kroz kanale dovoljno brzo, on se nakuplja u krvi i koži. Ovo dovodi do žutice, kada vaša koža i beonjače požute.

Hipotireoza

Žuč pokreće oslobađanje enzima koji pretvaraju neaktivni tiroidni hormon T4 u njegov aktivni oblik, T3. Bez zdravog protoka žuči, ovaj proces konverzije se usporava i vaša štitna žlezda postaje spora.

Šta uzrokuje nisku proizvodnju žuči?

Evo pet potencijalnih razloga zbog kojih imate nisku žuč.

Dijeta sa niskim sadržajem masti – masti u ishrani (posebno zasićene) pokreću proizvodnju i oslobađanje žuči. Ako ste na dijeti sa malo masti, možda imate nisku proizvodnju žuči.

Masna jetra – Jetra je fabrika žuči vašeg tela – pa ako je oštećena, proizvodnja žuči će se usporiti. Dijeta bogata ugljenim hidratima i omega-6 masnim kiselinama posebno je štetna za jetru.

Neuravnotežen mikrobiom – Prijateljske bakterije creva su neophodne za proizvodnju sekundarnih žučnih kiselina. Mikrobi takođe pomažu vašem telu da reciklira žuč. Nezdrava hrana, dijeta sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, antibiotici i stres mogu narušiti vašu mikrobnu ravnotežu i smanjiti broj bakterija koje proizvode žuč u crevima.

Loše zdravlje creva – 95% do 97% žuči se sakuplja na kraju tankog creva (terminalni ileum) i reciklira. Oštećenje gastrointestinalnog trakta može prekinuti proces reciklaže, omogućavajući žuči da prođe kroz debelo crevo.

Holecistektomija (uklanjanje žučne kese) – Vaša žučna kesa skladišti i koncentriše žuč tako da je jača i oslobađa se kada je to potrebno. Možda nećete proizvoditi manje žuči nakon uklanjanja žučne kese, ali vaša žuč može biti manje efikasna, povećavajući potrebu za dodatnim žučnim solima.

Kako stimulisati zdrav protok žuči prirodnim putem

Evo deset namirnica i suplemenata koji pomažu da se prirodno poboljša proizvodnja žuči.

 1. Vrhovi cvekle
  Vrhovi cvekle imaju neverovatne prednosti za vašu jetru i žučnu kesu. Možete ih jesti sirove, kuvane na pari. Pokušajte da dodate vrhove cvekle u zdrav smoothie!
 2. Đumbir
  Đumbir može direktno stimulisati jetru i pomoći u poboljšanju izlučivanja žuči. Đumbir je ukusan u čajevima, smutijima i slanim sosevima.
 3. Artičoka
  Artičoke su neverovatne za vaš probavni sistem. Oni podržavaju funkciju jetre, zdravlje žučne kese i proizvodnju žuči.
 4. Limun / Limeta
  Agrumi poput limuna i limete su lak način da se stimuliše jetra i poboljša proizvodnja žuči. Možete ih dodati skoro svemu! Dodajte svež limunov sok u vodu ili iscedite malo limunovog soka i maslinovog ulja na salatu. Ne zaboravite da koristite svež sok od limuna.
 5. Zeleni maslačak
  Zelenilo maslačka se može naći skoro svuda i odlično je za optimalnu funkciju jetre.
 6. Mlečni čičak
  Mlečni čičak je odličan dodatak za detoksikaciju jetre. Podrška zdravoj jetri može pomoći u poboljšanju proizvodnje i protoka žuči.
 7. Holin
  Ne samo da holin stimuliše proizvodnju žuči, već može pomoći i u poboljšanju masne jetre. Žumanca su odličan izvor holina. Možete ga uzimati i kao dodatak ishrani.
 8. Kurkuma
  Kurkuma je začin sa moćnim fitonutrijentima i bezbrojnim zdravstvenim prednostima. Može smanjiti upalu jetre i žučne kese i obnoviti zdrav protok žuči.
 9. Betain hidrohlorid
  Betain je aminokiselina koja može pomoći u održavanju zdravog varenja i stimulaciji protoka žuči. Nalazi se u cvekli, spanaću i školjkama.
 10. Žučne soli
  Suplementi žučne soli vraćaju žuč u vaš probavni sistem. Možete uzimati žučne soli uz obroke kako biste pomogli u varenju masti.

Žuč je od vitalnog značaja za ceo gastrointestinalni sistem, tako da je važno da budete sigurni da proizvodite dovoljno. Potrebna vam je žuč da biste koristili masti za energiju, ekstrahovali vitamine rastvorljive u mastima i apsorbovali omega-3 masne kiseline.

Pokušajte da u svoju ishranu dodate deset gore navedenih namirnica i suplemenata. Ovo će vam pomoći da proizvedete žuč koja vam je potrebna da biste koristili masti kao gorivo, apsorbovali vitalne hranljive materije i održali ravnotežu u vašem mikrobiomu.

Usredsredite se na poboljšanje izlučivanja žuči da biste poboljšali varenje masti i vaše opšte stanje za varenje.