KAKO POPODNEVNE DREMKE UTIČU NA ZDRAVLJE

Autor: hormonska_veza2,

Ukoliko ste neko ko ne spava dovoljno u toku noći popodnevne dremke mogu biti pravi spas za vaše telo. Kao što svi znamo, preporučuje se 8 sati sna u toku noći (mada to naravno varira od osobe do osobe, pa može biti više ili manje), ali često se dešava da spavamo manje iz različitih razloga. Posle toga se budimo umorni, nevoljni, gladni…itd. a to nije dobro za naše zdravlje iz više uglova.


NEDOVOLJNO SNA NEPOVOLJNO UTIČE NA ORGANIZAM


Spavanje je jako važno za pravilan rad nervnog sistema, ali i drugih organa (znamo da nervni sistem kontroliše sve ostale sisteme). U suštini, ukoliko kratkoročno ne spavate dovoljno to neće odmah biti pogubno po zdravlje. Medjutim, ako se nedostatak sna akumulira mesecima i godinama to već može izazvati ozbiljne probleme.


Hronični nedostatak sna stimuliše deo nervnog sistema koji se zove simpatikus. On je od velike pomoći kada treniramo ili trčimo da stignemo na autobus, ali njegova konstantna aktivacija dovodi telo u stanje hroničnog stresa. A znamo da to nikako nije dobro!


Hronični stres dalje dovodi do poremećenog metabolizma, cirkadijalnog ritma i može izazvati hronične upale u organizmu. Hronične upale su povezane sa bolestima poput endometrioze, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, artritisa…


POPODNEVNE DREMKE BI MOGLE DA BUDU REŠENJE


Nova istraživanja pokazuju da spavanje u toku dana može da bude od pomoći za bolje zdravlje i funkcionisanje za sve one koji ne mogu da se naspavaju u toku noći. A zašto?


1. POPODNEVNE DREMKE SU DOBRE ZA MOZAK

Spavanje popodne u toku šezdeset ili devedeset minuta može biti vrlo okrepljujuće za organizam. Neki od najbrilijantnijih umova su imali ovu naviku, poput Alberta Ajnštajna i Vinstona Čerčila.2. POPODNEVNE DREMKE MOGU DOPRINETI ZDRAVLJU SRCA

Sprovedena su ispitivanja na zdravim pojedincima koja su pokazala da dremanje u toku dana 2-3 puta nedeljno može da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.


3. POPODNEVNE DREMKE MOGU DA REDUKUJU STRES

Dremanje može značajno da smanji nivo kortizola – hormona stresa. Ovo ima veze sa simpatikusom kog smo pominjali ranije. On je zadužen za “bori se ili beži” reakciju koja je svakako bila korisna za naše pretke u čijem slučaju je opasnost vrebala sa svih strana. U današnjem modernom vremenu realnih opasnosti više nema, ali naše telo na neke druge situacije reaguje stresom koji iscrpljuje organizam.


4. POPODNEVNE DREMKE SU BOLJI IZBOR NEGO KAFA

Pokazano je da dremke bolje deluju na organizam od kofeina. Pa bi možda bilo dobro da zamenite kafu popodne spavanjem u trajanju od pola sata. Dremke mogu da povećaju toleranciju na frustraciju što i te kako pomaže da izadjemo na kraj sa svakodnevicom.


KAKO DA NAJBOLJE ISKORISTIMO POPODNEVNU DREMKU?


Ukoliko niste u stanju hroničnog umora i iznurenosti usled nedostatka sna, nego vam je potrebna samo mala nadoknada biće vam dovoljno svega 20-30 minuta dremanja da se osetite kao novi.


Važno je i kada ćete dremati. Potrudite se da to ne bude jako kasno kako ne bi dovelo do toga da ne možete da zaspite uveče. Dremajte u tihoj prostoriji u kojoj nije previše toplo.


Kada se probudite dajte sebi par minuta da se rasanite i nastavite sa danom. Osećaćete se se odmornije i poletnije za ostatak dana i bićete zadovoljniji sobom uopšte!