KAKO POLNI HORMONI UTIČU NA VAŠ IMUNI ODGOVOR

Autor: hormonska_veza2,

Vaši polni hormoni igraju glavnu ulogu u regulisanju vašeg imunološkog odgovora, a svaki hormon ima drugačiji uticaj na vaše telo. Nastavite da čitate da biste saznali kako nivoi estrogena, progesterona i testosterona utiču na vaš imuni sistem!


Mnoge imune ćelije imaju receptore za polne hormone na sebi, zbog čega bi vaši polni hormoni mogli pomoći u regulisanju vašeg imunološkog odgovora. Zbog promena u nivou polnih hormona tokom menstrualnog ciklusa, žene takođe mogu doživeti ciklične promene u svom imunološkom i inflamatornom odgovoru.

Progesteron i estrogen su ženski hormoni koji utiču na to da se jednog dana osećamo kao da je celi svet naš, a da se drugog sakrijemo u mišiju rupu i ćutimo. Slikovito objašnjeno, estrogen je živahan, seksipilan i žudi za pažnjom, dok je progesteron džangrizav, uvek spreman da pokvari zabavu i uguši strast. Ali postoje i drugi hormoni koji utiču na raspoloženje žene. To su muški hormoni – testosteron, zbog kojeg, inače, iskaču bubuljice; FSH koji stimuliše rad jajnika i izaziva lučenje estrogena i LH koji pojačava seksualnu želju.


Estrogen i imuni odgovor

Generalno se smatra da estrogen poboljšava vaš imuni sistem. Povećanje estrogena može dovesti do jačeg autoimunog odgovora, pošto telo stimuliše više antitela.

Hormonska ravnoteža je važnija od stvarnog nivoa samog estrogena, tako da niski nivoi mogu stimulisati imuni sistem sve dok su nivoi drugih hormona relativno uravnoteženi.

Progesteron i imuni odgovor

Progesteron je generalno poznat kao imunosupresiv jer može inhibirati urođene inflamatorne imune odgovore. Ovo može biti korisno za trudnoću, jer za to vreme progesteron može potisnuti proizvodnju T ćelija i smanjiti upalu oko materice.

Trenutno, istraživači istražuju upotrebu progesterona za smanjenje upale kod simptoma COVID-19. Žena sa dobrim imunološkim sistemom.

Testosteron i imuni odgovor

Slično progesteronu, testosteron i drugi androgeni su poznati kao imunosupresivi. Zbog ovih svojstava, testosteron može da deluje protivupalno i da potisne imuni odgovor.

Posebno za muškarce, visok testosteron može dovesti do slabijeg imunološkog odgovora. Generalno se smatra da žene imaju jači imuni odgovor od muškaraca, iako to takođe može dovesti do pojačane upale.