KAKO POBEDITI NISKU ENERGIJU I UMOR TOKOM MENOPAUZE

Autor: hormonska_veza2,

Naš stil života je sve samo ne jednostavan. Većina nas se s vremena na vreme nađe prezaposlena i iscrpljena – ili tačnije rečeno, sve vreme.

Umor se definiše kao stalni i uporni osećaj slabosti, iscrpljenosti i sniženog nivoa energije. Umor je posebno frustrirajući jer ima dvostruki efekat i na um i na telo, čineći izvršavanje svakodnevnih rutinskih zadataka teškim, ako ne i nemogućim.

Umor može biti teško definisati jer je relativan i zavisi od procene osobe koja je umorna. Postoji fizički umor, emocionalni ili mentalni umor, umor kao simptom ili umor kao bolest sama po sebi. Mnogo puta je umor posledica drugog ozbiljnijeg stanja ili neravnoteže. Ako se niste usredsredili na uzrok vašeg umora, on često može biti povezan sa vašim navikama i načinom života.

Do 80% žena srednjih godina izjavilo je da u jednom trenutku doživljavaju ekstremne napade umora. Česte pritužbe povezane sa zamorom u menopauzi uključuju razdražljivost, nestrpljivost i nemogućnost koncentracije. Umor koji je teško utvrditi i podmukao u svojim efektima, može učiniti ovu ionako tešku životnu fazu još težom za suočavanje.

Šta uzrokuje umor tokom menopauze?

Glavni uzrok zamora u menopauzi je promena nivoa hormona. Estrogen, progesteron, tiroidni i nadbubrežni hormoni su uključeni u regulaciju ćelijske energije u telu koja, kada je ugrožena, može dovesti do umora. Fizički simptomi menopauze poput noćnog znojenja i nesanice takođe doprinose umoru.

Za žene koje prolaze kroz menopauzu, hormonske fluktuacije koje se javljaju prirodno tokom ove faze mogu biti najverovatniji uzrok umora. Hormoni su odgovorni za kontrolu energije na ćelijskom nivou. Kada se nivoi estrogena i progesterona smanjuju, smanjuje se i nivo energije. Hormoni takođe igraju ulogu u regulisanju ciklusa spavanja. Ove fluktuacije utiču na sposobnost žene da se dobro odmori, što dovodi do umora ujutru.

Drugi hormoni koji regulišu nivoe energije uključuju melatonin i hormone štitne žlezde i nadbubrežne žlezde. Kada se nivoi bilo kog od ovih hormona prirodno smanjuju tokom menopauze, većina žena se oseća manje energično i lako se umara. To je ono što dovodi do osećaja stalnog umora.

Dok većina žena srednjih godina doživljava umor kao rezultat hormonalnih promena koje se javljaju prirodno tokom menopauze, sigurno postoje i druga manje uobičajena stanja koja mogu izazvati umor.

-Adrenalni umor i hronični umor
-Disfunkcija štitne žlezde
-Poremećaji spavanja, apneja i narkolepsija
-Psihološke bolesti, depresija i anksioznost
-Slab unos važnih hranljivih materija za proizvodnju energije kao što su vitamini B, gvožđe, jod, magnezijum, folna kiselina
-Bolest srca
-Anemija

Šta možete učiniti da poboljšate nivo energije?

Telo je ciklične prirode. Održavanje zdravog nivoa energije je preduslov za zdravlje nadbubrežne žlezde koja mora da funkcioniše i u poznim godinama života, kako ne bi morali da posežemo za raznim stimulansima. Ako želite da stabilizujete nivo energije tokom dana bez osećaja uspona i padova, onda morate da se pozabavite osnovnim uzrocima umora kako biste postigli ravnotežu.

Saveti

Vežbajte svakodnevno. Vežbanje uzrokuje oslobađanje endrofina koji nam pomaže da se bolje osećamo i daje nam neophodnu energiju.
Izbegavajte kofein i šećer. Oba su stimulansi koji telu daju lažni osećaj trenutne energije. Čim stimulativni efekat nestane, vraćate se korak unazad sa vašom energijom i tako dugoročno pogoršavate vaše stanje i postanete hronično umorni.
Uverite se da ste pravilno hidrirani. Kada ne pijete dovoljno vode i tečnosti koja daje život, telo je istrošeno jer mora više da radi.

Uvek se dobro odmorite. Kvalitetan san može biti teško postići tokom menopauze jer hormonske promene doprinose lošim obrascima spavanja. Učinite što više možete da poboljšate san i umor će se na kraju smanjiti.
Ne preterujte. Možda ste umorni jer pokušavate da uradite previše. Naučite da kažete ne. Znajte šta možete, a šta ne možete da postignete za jedan dan i postavite svoja ograničenja. Na taj način ćete biti manje pod stresom.
Držite šećer u krvi u idealnom opsegu. Stabilni nivoi šećera u krvi pomažu u sprečavanju uspona i padova energije tokom dana.
Više zelenila u vašoj ishrani (zeleni sokovi i zeleni smutiji), suplementacija gvožđem (ako je potrebno) i zeleni prah (koji sadrži spirulinu) u velikoj meri pomažu da povećate broj eritrocita.