KAKO OJAČATI IMUNITET PRIRODNIM PUTEM?

Autor: hormonska_veza2,

Vaš imunološki sistem je najefikasniji način da se izbegne zaraza bilo kojom zaraznom bolešću. Stvorite pravo unutrašnje okruženje i vaš imunološki sistem može procvetati u ovim teškim vremenima.

Prvo, poradite na svom digestivnom zdravlju jer je to jedan od najjačih imunoloških branilaca vašeg tela. Istraživanja pokazuju da zdrav nivo probiotika stimuliše imunološku funkciju. Možete izgraditi zdrave nivoe GUT bakterija redovnom konzumacijom fermentisane hrane i kefira sa kokosovom vodom. U isto vreme, prestanite da ubijate svoje dobre mikrobe alkoholom, kafom, šećerom i prerađenom hranom.

Stres je supresor imuniteta broj jedan, a zatim šećer. Vežbanje je odlično oslobađanje od stresa, a vežbanje je takođe korisno za vašu imunološku funkciju. Ne bojte se izaći napolje na svež vazduh i vežbe. Međutim, malo upozorenje je da prekomerno vežbanje zapravo može oslabiti vašu imunološku funkciju.

Kvalitetan san utiče na naše hormonsko zdravlje, mentalno zdravlje, funkcije mozga, varenje, metabolizam i imunološki sistem. Takođe pomaže u smanjenju upale i podstiče obnavljanje energije! Kada spavamo, naše telo prelazi u ovo pro-inflamatorno stanje da bi se još jednom detoksiralo i revitaliziralo.

Antioksidansi. Biljni antioksidanti posebno imaju pozitivan uticaj na imunološku funkciju. Kurkuma je najpoznatija i takođe ima antiinflamatorno dejstvo, pa je dobro da je povećate u svojoj ishrani.

Vitamin C je verovatno jedan od najpoznatijih i najefikasnijih pojačivača imuniteta. Stres i loša ishrana i način života smanjuju nivo vitamina C. Citrusi su dobar izvor vitamina C, a deo kore pomaže u jačanju bioflavonoida koji pojačavaju efekat vitamina C. Visoke doze vitamina C takođe su korisne u vreme bolesti kako bi se skratilo vreme oporavka. Paprika, dinja, citrusi, grejp, kivi, mango, brokoli, paradajz, kupus, lisnato zelje, bobičasto voće i šipak najbolja su hrana za vitamin C.

Cink je još jedan nutrijent imunološkog sistema koji često nedostaje. Alkohol, šećer, kafa i stres takođe iscrpljuju cink. Semenke suncokreta i semenke bundeve su dobar prirodni izvor cinka, a cink je lako dostupan u prodavnicama zdrave hrane i jeftin je.

Biljni lekovi su odlični za imunološku podršku i mogu delovati kao imunomodulatorna, antibakterijska i antivirusna podrška. Kurkuma sprečava ulazak virusa u ćelije, Astragalus pojačava odbranu od dolazećih virusa, Bazga je snažan antioksidans koji pomaže u odbrani od virusa, dok je Ehinacea snažno antivirusna i pomaže u odbrani organizma. Koren sladića, s druge strane, ima antivirusna i protivupalna svojstva, dok je ekstrakt lista masline imunološki obnovitelj i branilac dolazećih virusa.

Beli luk je jedna od najboljih prirodnih antibakterijskih i antivirusnih namirnica, pomaže u jačanju belih krvnih zrnaca, origano je odličan za respiratorne viruse, đumbir pomaže u stimulaciji imunološkog sistema.

Eterična ulja mogu vas zaštititi od bakterija i virusa (pravljenje vlastitih ulja je odlično). Eukaliptus, karanfilić, grejp, cimet, limunska trava i tamjan trebali bi biti vaš prvi izbor.

Dijeta i način života. Naš imunološki sistem je izuzetno dinamičan i podložan onome što jedemo i načinu na koji se odnosimo prema svom telu. Nekoliko sati nakon konzumiranja šećera vaš imunološki sistem počinje da slabi. Najbolji način za izgradnju dugoročnog imunološkog zdravlja je ulaganje svesnih napora za poboljšanje izbora ishrane i načina života.

Ukoliko vodite računa o svom zdravlju, jačanje imuniteta trebalo bi da posmatrate kao ključno u svakodnevici i uvek u životu.

Naime, jak imunitet je izuzetno važan činilac u životu svakog čoveka i predstavlja “ličnu armiju” koja štiti telo od invazije štetnih patogena, kao što su virusi, bakterije i gljivice. Zato je za nesmetanu interakciju sa svetom oko sebe i očuvanje zdravlja važno dobro funkcionisanje imunološkog sistema.